Yaşadığımız Tarsus kentinin tanınmış avukatları arasında yer alan Edip Özgenç ağabeyimle aynı mahallenin insanlarıyız. İki dönem Mersin milletvekilliği yapan Edip Özgenç’i yaklaşık yarım asırdır tanırım.
Büyük saygı ve sevgi duyduğum Edip Özgenç, gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. Edip Özgenç ağabeyimle yan yana gelip de Tarsus Üniversitesini ve kısa adı TEV olan Tarsus Eğitim Vakfı’nı konuşmamak mümkün olabilir mi? Elbette ki olamaz…
Vakfın 24 dönümlük alan üzerinde kurulu bulunan okul binası ile birlikte üniversiteye devretmeye hazır olduklarını, ancak bu devrin yasal işlemlerin yerine getirilmesiyle mümkün olabileceğini belirten Edip Özgenç, özetle şunları söyledi:
“Vakfımızın mütevelli heyetinde yer alan tüm insanlarımız Toros Okullarının bulunduğu yerin yeni kurulan Tarsus Üniversitesi’ne verilmesinden yana bir tavır içerisindeler. Heyetimizde yer alan tüm insanlarımız Tarsus eğitiminin daha ileriye, daha güzele kavuşmasından yana olan insanlardır. Bunu rahatlıkla ifade edebilirim. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Adana Bölge Müdürlüğü nezdinde yaptığımız tüm girişimlerden bugüne kadar olumlu cevap alamamış olmamız nedeniyle bir takım aksamalar oldu. “Biz devrediyoruz” demekle olmuyor. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Vakıflar genel Müdürlüğü veya Adana Bölge Müdürlüğü “Tarsus Eğitim Vakfı taşınmaz mallarını Üniversiteye devredebilir. Bunda her hangi bir sakınca yoktur” yazısı göndermeden gerekli işlemin yapılması mümkün değildir. Bu iş sorumluluk isteyen bir konudur. Tekrar ediyorum Vakfımızın taşınmaz mallarını Tarsus Üniversitesi’ne devretmeye hazırız. Bu kadar net bir olayı sağa-sola çekip içinden çıkılmaz bir konuma taşımaya kimsenin hakkı yoktur. Bu tür olaylara da gerek yoktur. Bu olayın tüm çıplaklığıyla Tarsus kamuoyu tarafından bilinmesini arzu ediyoruz…”
Yeni kurulan Tarsus Üniversitesi’nin kendini geliştirip Türk eğitimine daha faydalı olabilmesi için şu anda en büyük sorun olarak bina sorunu olduğu gözler önünde duruyor. Koca Tarsus’u yönetenlerin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 2 satır yazı almaya gücü yetmiyor mu? Hiç kimsenin sorumluluktan kaçmaya hakkı yoktur.
Tarsuslular olarak biz bir bütün olmadıkça bundan böylede nice olumsuzluklarla karşı karşıya kalacağımızı hep birlikte göreceğiz.
Kendi iç dünyamızda birbirimizi suçlamaya, çözümlerden uzak durmaya devam edelim. Bu anlayışımız çok güzel bir anlayıştır!
Acı ama gerçek. Mevcut anlayışla biz Tarsuslular olarak birçok konuda yerimizde saymaya devam edeceğiz.
Tarsus’un gerçekten sahibi yok!