TARSUS birçok il’den daha fazla devletine vergi ödeyen bir kent idi. Ama bugün baktığımızda o güzellikten söz etmemiz mümkün değildir.
Bu olayın nedenlerine baktığımızda ilk olarak sanayi geliyor. Bir zamanlar Türkiye’nin sanayi kentlerinden bir tanesi olan Tarsus’ta tüm sanayi kuruluşları bir bir çökünce olan oldu. İşsizlik oranının çok yüksek olduğu bir kent haline geldi Tarsus.
Tarsus’un ekonomisinin çökmesinde sanayi kuruluşlarının kapanması en büyük etkendir ama başka etkenlerde yok değil. Örneğin geride kalan 20 yıla baktığımızda Tarsus’un bölge ve genel siyasilerden de fayda görmediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Buna Kocamaz gibi bir kişinin Tarsus belediye Başkanlığı koltuğunda oturduğunu da ekleyecek olursak tablo kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Tarsus sadece sanayisini kaybetmekle kalmadı. Genel iktidarın yani AKP iktidarının durup dururken Suriye’yi düşman ilan etmesi tarım alanında da Tarsus ve bölgemiz çiftçilerine büyük darbe vurdu.
AKP iktidarı tarafından başlatılan yatırımlarda yarım kalınca Tarsus kenti “büyük bir köy” olmaktan bir türlü kurtulamadı.
Örneğin Pamukluk Barajı hala bitirilemedi.
Sahil Bandı Projesi’nden eser yok! Konusu dahi edilmiyor…
Havaalanı inşaatında ise hüsran yaşanıyor. Ne hükümetten, ne siyasilerden “TIK” yok.
Tarsus’ta iki hastane arasında siyaset yapanların sonlarını ibretle izliyoruz.
Ya çökertilen Şelale otele ne demeli?
Tarsus’un ve Tarsusluların kimyasını bozduktan sonra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna taşınan Padişah Kocamaz yine boş durmayarak Tarsus’a ve Tarsuslulara zarar vermeye devam ediyor.
Son olarak Tarsus’a gelen yerli ve yabancı turistlerin kapasite anlamında yeterli olduğu için konakladıkları tek yer olan Tarsus Şelale Otele kafayı takan bay Kocamaz, otelin yıllık 150 bin TL olan kirasını 500 bin TL’ye yükselterek otelin mevcut müstecirinin oteli boşaltmasına sebep oldu. Yani Kocamaz, otelin yıllık kirasını arttırmak suretiyle otelin boşaltılmasını sağlamış oldu.
Şimdi o çok bilmiş Kocamaz’a sormak istiyorum;
Tarsus’un ciddi anlamda tek oteli olan Şelale Otelini boşalttırdın. Otelin 100’ün üzerinde rezervasyonunda iptal edilmesine sebep olduğunu biliyor musun? İçinde bulunduğumuz günlerde çeşitli nedenlerle Tarsus’a gelebilecek 50-100 kişilik misafir nerede nasıl ağırlanacak? Alternatifini yaratmadan mevcut tek otelin tahliye edilmesi nasıl bir mantıktır. Anlamak mümkün değildir.
“Ben yaptım oldu” mantığıyla hareket edilmesinin sonucudur bunlar! Başka bir değişle “Beni sevmeyen yok olsun”un çilesidir, Tarsusluların yaşadıkları çileler.
* * *
Tarsusluların artık hatırı sayılır miktarlarda vergi yatıracak gücü kalmadı. Tarsus’un iyi ki 21 bin civarında emekli insanı var.
Ya onlarda olmasaydı?
Yaşananları “KADER” olarak değerlendirmemiz mümkün olamaz.