
DEVLET HASTANESİ İÇLER ACISI DURUMDA
PERSONEL YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE VEREM SAVAŞ DİSPANSERİ’NDE “VEREM” RAPORU KONUSUNDA VERİLEN RAPORLARIN DOĞRULUĞU TARTIŞILIR HALE GELDİ
ENDİŞE VERİCİ İDDİA İSE ŞÜPHELİ BEBEK ÖLÜMLERİ!
YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ VE BİRAN ÖNCE KAMUOYUNU TATMİN EDİCİ AÇIKLAMALARDA BULUNMALARINI İSTİYORUZ
TARSUS’ta sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunların ardı arkası kesilmiyor. Yeni yapılacak Devlet Hastanesi ihalesinin yılan hikayesine dönmesi ve halen yapım aşamasına geçilememesi büyük bir sorun olarak ortada dururken, mevcut Devlet Hastanesi ana binası ise ihtiyaca cevap vermenin ötesinde fiziki yapısındaki yıpranmalar nedeniyle sağlık açısından büyük tehlike arz ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Tarsus Devlet Hastanesi’nde bulunan MR cihazının bozuk olması ve hastalara bunun bildirilmemesini gündeme taşımıştık. Kamuoyundan olumlu tepki gören haberimiz üzerine, vatandaşların çektiği sıkıntılar birbir gazetemize iletilmeye devam ediyor.
ŞÜPHELİ BEBEK ÖLÜMLERİ
Söz konusu şikayetlerin en vahim verici olanı ise Tarsus’ta yılbaşından bu yana şüpheli bebek ölüm sayısının 24-25’lere varması.
Bu endişe verici iddiayla ilgili şikayetlerini gazetemize ileten Akif O. isimli vatandaş, geçtiğimiz Mayıs ayı başında 2 aylık bebeğinin ani şekilde yaşamanı yitirdiğini ifade ederek, “Çocuğumun ani vefatı ile büyük bir üzüntü yaşadık. Nedeni tam olarak tespit edilemedi. Ardından ise bağlı bulunduğumuz aile sağlığı merkezi ve diğer ilgili kurumdan yetkililer gelerek rapor tuttuklarını belirterek bizlerden bilgi aldılar. Sorduğumuzda ise son 5 ayda Tarsus’ta 24’e yakın bebeğin yaşamını yitirdiğini ve bunu araştırdıklarını bizlere ilettiler. Umarım kesin neden bir an önce bulunur” şeklinde konuştu.
VEREM SAVAŞ DİSPANSERİ ÇOK KÖTÜ DURUMDA!
Sorunların yaşandığı bir diğer sağlık kurumu da Tarsus Verem Savaş Dispanseri. Kurumun adı ‘Veremle Savaş’ olmasına rağmen personel ve cihaz yetersizlikleri nedeniyle kurum ‘savaşamaz’ durumda!
Verem tespiti konusunda hastalara uygulanan balgam testi, kurumdaki altyapı ve personel yetersizliği nedeniyle oldukça sağlıksız şekilde yapılıyor... Verilerin güvenilirliği ise tartışılır hale gelmiş durumda.
İddiaya göre, kurumda balgam testi için gelen hastalara 2 adet kap verilerek, bunu evde uygulamaları ve kendi imkanları ile yine evde 2 ile 8 derecede buzdolabında saklayıp, Çarşamba günü getirmeleri isteniyor.
3 aşamalı testin bir aşamasında ise hasta balgamı aynı gün kuruma teslim ediyor. Tüm balgamlar sadece Çarşamba günü dışarıdan gelen personel tarafından inceleniyor. Bu işlemin ardından ise de kültür testi için balgamlar Adana’ya gönderiliyor.
Elektrik kesintileri yaşandığında hastaların kendi imkanları ile sakladığı balgamlardan ne derece sağlıklı veri alındığının tartışma konusu olduğu bu konuda, Tarsus Verem Savaş Dispanseri bünyesinde jeneratörün olmaması, yine 1970’li yıllardan kalma cihazların, verem tespitinde kullanılmış olması da iddialar arasında yer alıyor.
Hastalardan alınan balgam örneklerinin saklama koşulundan, cihaz ve personel yetersizliği bulunan Verem Savaş Dispanseri, 350 bin nüfusu bulunan Tarsus’ta “veremle sağlıksız şekilde mücadele” edildiğini de maalesef göz önüne seriyor.
Tüm bu konularla ilgili Tarsus İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün açıklama yapması bekleniyor…