Türkiye, dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan instagrama yapılan kısıtlamanın sürdüğü günleri yaşıyor.
Hamas Lideri İsmail Haniye’nin İran’da öldürülmesinin ardından, iddiaya göre instagram’da paylaşılan “başsağlığı veya saldırıyı kınama” içeriklerinin kısıtlanması nedeniyle buna tepki gösteren AKP iktidarı, Bilgi Teknolojileri Kurumu kararı ile “katalog suçlar” ihlali gerekçesiyle instagrama 2 Ağustos tarihinde kısıtlama getirdi.
Hamas, bazı devletler tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Türkiye’de ise iktidar tarafından kurtuluş mücadelesi veren bir yapı olarak görülüyor... Bu nedenle bir günlük ulusal yas dahi ilan edildi.
İsrail’in Filistin halkına yaptığı vahşilik, insanlığa sığmayacak bir durum. Yaşanan gelişmeler, bölgede akan kanın daha uzun süre durmayacağını maalesef ki gösteriyor.
Yazık, gerçekten mazlum insanlar açısından çok yazık.
* * *
Türkiye’de 60 milyon instagram kullanıcısı olduğundan bahsediliyor. Milyarlarca liralık ekonominin döndüğü bir alan. Elbette instagram’ın kapatılması ve işin bu kadar uzun sürmesi, iktidar tarafından bir denemenin yapılması anlamına da geliyor!
Ekonomik göstergelerin bir türlü arzu edilen noktaya gelememesi, yüksek enflasyon, yapılan anketlerde gerilemenin durdurulamaması, 22 yılın getirdiği yıpranmışlığa çözüm noktasında gerekli adımların atılamaması vs… Saydıkça sayılır!
Bunlar iktidarı zora düşüren durumlar. Tabi ki seçimlere 4 yıl var. Fakat seçimlerin kazanılması noktasında yaşanacak sıkıntı şimdiden görülüyor. Zaten yerel seçimlerde çıkan sonuçlar örnek teşkil ediyor!
Durum böyle olunca eylemsel anlamda sindirilmiş olan toplumun tepkisini geniş alanlara yayabildiği tek alan sosyal medya.
İstediğiniz kadar kısıtlama getirin, sosyal medyada geliştirilen içeriklerle tepki bir şekilde yansıtılabiliyor. Bunu tamamen engellemenin tek yolu “kapatma kartını kullanmak” oluyor. İşte bu noktada da iktidar kendi açısından “gerekeni yapıyor!..”
***
Türkiye içi gündemde iktidar kanadı sıkışmış durumda. Bundan bir nebze de olsun kurtulmak ve insanların dikkatlerini başka yöne çekmek gerekiyordu. İşte bu uygulanıyor!
Sosyal medya platformunun kapatılması gerçekten üzerinde dikkatle durulması gereken bir durum.
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal problemlerden kısa sürede kurtulması zor. Mevcut baskıcı düzende oldukça güç.
Bu nedenle önümüzde ki süreçte kısıtlamaların sürmesi olağan hale getirilip, bir de “Sosyal medyasız hayata hazır olun!” sözü pek yanlış olmayacak gibi!
Bir de çocukların sıklıkla kullandığı Roblox’a erişimin yine Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından engellendiğini de burada eklemek gerekiyor.
TARSUS İÇİN TARİHİ GÜNLER
Anadolu coğrafyasında sanayileşme adımlarının ilk atıldığı, fakat 2000’li yıllarda birçok dev sanayi kuruluşunun kapanmasıyla zor günler yaşayan Tarsus kenti, şu günlerde tarihi günlerden geçiyor.
Adana ve Mersin lobisinin “bize ait” tartışmaları devam ederken, Tarsus’un sınırlarında kurulan Çukurova Uluslararası Bölgesel Havaalanı, nihayet açılıyor.
Yani Tarsus, ekonomik yaşamdan sosyal hayata, ulaşım altyapısının güçlenmesinden dünyada daha da tanınır duruma gelmesine kadar devasa bir yatırıma kavuşuyor.
Bu yatırımın hayata geçmesinde emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Tarsus kentinin bu dev ulaşım tesisinin nimetlerinden faydalanması noktasında süratle davranıp, özellikle lojistik taşımacılıkta ve turizm gelirlerini arttırmasında nasıl faydalar sağlayacağını kavraması gerekiyor.
Sabah 07.00’de toplanacak bir tarımsal ürünün akşam 19.00’da Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun her hangi bir ülkesine rahatlıkla ulaşabildiğini hep hayal ediyorduk. Bu hayal artık gerçeğe dönüşüyor. Sadece bu dahi, dünyanın en önemli tarımsal havzalarından biri olan Çukurova ve tabi ki Tarsus için nasıl bir kazanım olduğunu daha iyi kavramamızı sağlayacaktır.
Tekrar hayırlı olsun.