Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Siyasal Meclis ve Tarihçesi -12

2 Temmuz 2015 Perşembe 19:31
Yakup ŞEN


TARİH NEREDE BAŞLAR  12



            Paris’te dinden sapmış sayılan Hügenotların (Feodalitenin tek tanrılı sömürü düzenine karşı çıkanlar) tebeşirle çizilen haçlar daha duruyordu. İşte alış-veriş yapılan bu köprüde bütün gece baskından kaçanlar, yakalanıp öldürülmüş, cesetleri de Sen Irmağı’na atılmıştı. Bu olağanüstü manzarayı kaçırmamak için gece yarısı yataklarından kalkan saray hanımları sarayın perçelerinden ve balkonlarından bakıyorlardı. Bu manzara kan bayramıydı, taassubun zaferiydi. Katolikler 1572 yılının 23 Ağustos’unu 24’üne bağlayan gecede üç bin hügenot öldürmüşlerdi”



            Cesur bir düşünür olan Piyer De La önce fame’nin kilise tarafından kutsallaştırılmış Aristoteles’e karşı yaptığı kitaplar yakılmış sonra kendisi de ölüme mahkum edilmiş”



            Bruno’nun yaptığı bilimsel konuşmalar kral tarafından takdirle karşılanmış ve kendisine profesörlük ünvanı verilmiş ve hatta kral kendisinin kilise ayinlerinde bulunmasına bile izin vermişti. Bruna bir saray bilgili olup ödüller alabilirdi. Ama bunu hiç bir zaman tercih etmedi ve o sanki bilim için dünyayı fethetmeye çıkmıştı.



            Bruno bir bilim insanı olarak sağına soluna derbeder indirmekten geri durmuyor ve cahilleri hırslandırıyordu. Cahillerse çoğunlukta alays alaydı. Bruno öylesi bu dünyada yaşıyor ki; dünya birbirine düşman beyliklere, şehirlere, mezheplere bölünmüştü. O ise her zaman mezheplerin dışında olmayı yeğlemişti. Bu yüzden de tüm mezhepçilerin gögünde din kurallarından ayrılan bir dinsizdi. Karşısında uçsuz, bucaksız evreni görünüyordu. Oysaki küçücük dünyada bile kendisine yer yoktu. O insanın yüceliğini müjdelerken çevresindekiler yabani hayvanlardan daha beter dalaşıyorlardı.



            Ve Bruno dolaşmaya ara vermiyor, dolaştıkça dolaşıyor! Prag, Helmsted, Frankurt gittiği yerlerde cehalete karşı savaşıyor. Her yerde alçaklığı altediyor, küstahlığa gem vuruyor bu cahilliği açığa çıkarmaya çalışıyor, her nereye baksa türlü (Farklı) düşünenlere karşı bir hoşgörüsüzlük toplumsal bir hastalıktı sanki! Her yerde hafiyeler, iki yüzlüler ve tarihin çarkını durdurmaya çabalayan kalın kafalı insanlar görüyordu. Hiç bir yerde özgür düşünceye yer olmadığına göre yurdundan ayrılmaya değermiydi. Bruna insanlığı sayıyordu. Ama yinede yurdu bütün ülkelerden azizdi İtalya’ya döndü. Ölecekse de yurdunda doğduğu göğün altında ölmek istiyordu. Kendisine karşı yapılan vaadlere inanan Bruno Venedik’te pusuya düşürülmüştü. Venedik’te kendisini kurşun damlı bir zindana hapsettiler. Bruno bir gün sorgulamaya çekilir. Elleri arkasında bağlı, bir yerde kanepede oturuyordu. Başlarında baş engizitör yargıçlar bulunuyordu. Başlangıçta sorgu ve arkasından işkenceler başladı.



            “Engizitörler (İşkenceler) insan iradesini işkenceyle kırma yollarını bilirlerdi. Bu başlıbaşına bir sanattı. Herşeyden önce (Sorguda) mahkumun elleri iple bağlanır. Düğüme bir evbuk geçirilir. Sonra doğruyu söylemesi teklif edilir. Mahkum reddederse çabuk döndürülerek elleri sımsıkı sıkılırdı. Bu durum beş, on, yirmi beş defa tekrarlanır. Mahkum konuşmamaya inat ederse hüçreye su dolu kovalar ve biz mangal getirilir bu sefer su ve ateş’le işkencelere geçilirdi.



            Mahkumun ağzına bir kova su dökülür ölürse suç kendisinin denirdi. Daha sonra mahkumun yüzü kızgın demirle dağlanır “Suçunu kabul etmeyene merhamet yok” denirdi. Böyle yapılan işkencelerin sonu gelmezdi. Kilise babaları engizitörler geceyi gündüzü zindanda geçirir orada yer içerlerdi. Hapishane onlara ev işkenceler de onlara eglence olurdu.



            Bruno’ya da tamı tamamına şehir hafta boyunca (Yani iki ay) böyle işkence edilmişti. Vücudunda (Hiç bir yerinde) hayır kalmamıştı. Ve Bruno daha sonra Roma’ya nakledilir.



                                   -Devam Edecek-


UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • Emek kristalize olmuş yüce bir değerdir!13 Eylül 2019 Cuma 09:25
  • Tarsus’ta 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı (3)23 Temmuz 2019 Salı 09:18
  • Tarsus’ta 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı (2)11 Haziran 2019 Salı 08:50
  • Tarsus’ta 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı7 Mayıs 2019 Salı 09:11
  • Ülkemiz Yerel Yönetimlerinde Yapılan Seçimlerin Sebep ve Sonuçları!23 Nisan 2019 Salı 10:17
  • Hizmet Anlayışları Nasıl Olmalıdır? (4) 26 Mart 2019 Salı 08:42
  • Hizmet Anlayışları Nasıl Olmalıdır? (3) 22 Mart 2019 Cuma 09:04
  • Hizmet Anlayışları Nasıl Olmalıdır (2)19 Mart 2019 Salı 08:38
  • Hizmet Anlayışları Nasıl Olmalıdır? (1)16 Mart 2019 Cumartesi 09:08
  • Egemen Güçlerin Bir Asırdan Beri Doğu Kalkınması Yutturmacası 229 Haziran 2018 Cuma 09:37
  • Egemen Güçlerin Bir Asırdan Beri Doğu Kalkınması Yutturmacası! 129 Haziran 2018 Cuma 09:36
  • Faşizmin Kara Lekesi Tarihe Yüz Karası Olarak Geçecek!16 Şubat 2018 Cuma 09:03
  • Dışa Bağımlı Kapitalist Sistemde Devlet Neden Tamamen Sosyal Olmaz? (3)11 Temmuz 2017 Salı 14:29
  • Dışa Bağımlı Kapitalist Sistemde Devlet Neden Tamamen Sosyal Olmaz? (2)9 Haziran 2017 Cuma 08:44
  • Dışa Bağımlı Kapitalist Sistemde Devlet Neden Tamamen Sosyal Olmaz? (1)6 Haziran 2017 Salı 09:15
  • Şaibeli Referandum25 Nisan 2017 Salı 08:46
  • Başkanlığa “Hayır” Kampanyası İçin Ulusal Seferberlik İlan Edilmeli (!)17 Şubat 2017 Cuma 08:34
  • Anayasalar Neden ve Kimin İçin Değiştirilir (2)27 Ocak 2017 Cuma 08:41
  • Anayasalar neden ve kimin için değiştirilir?(1)24 Ocak 2017 Salı 08:53
  • Başkanlık Sistemi ve Anayasa Üzerine20 Ocak 2017 Cuma 08:37
  • Akdeniz Gazetesi ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1
    SON DAKİKA
    Tarsus'ta park halindeki araca ateş açıldı!
    Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Parkı, Aileleri Açık Hava Sinemasında Buluşturuyor
    Tarsus’ta Muhtar Derneklerinde İstişare Toplantıları
    Vahap Seçer: “Partimizin bir ve bir arada kalması son derece önemli"
    ZAYİ İLANI
    Mersin Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
    Başkan Veyis Avcı’dan, Üzüm Üreticiye ‘Erken Kesim’ Uyarısı!
    Mersin OSB’de bir okul temeli daha atılıyor
    Büyükşehir Zabıta Ekiplerinden Tarsus’ta Toplu Taşıma Araçlarına Yönelik Klima Denetimi
    Maratona katıldılar ama para alamadılar!
    “Türkiye ittifakı olarak demokrasinin ve adaletin rafa kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz”
    Muharrem Ayı 26 Haziran’da başlıyor
    Mersin’de merkezli yasadışı bahis çetesi çökertildi
    Kültür Park Mersinlilerin Nefes Alma Noktası
    Büyükşehir’in ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’ Geçmiş İle Günümüzü Buluşturmaya Devam Ediyor