Kapitalizmei bertaraf edip, burjuvaziyi iktidardan uzaklaştırıp onu altetmemiz yetmek. Proleterya kendi sınıf iktidarında tüm emekçi sınıfları yanına çekmek ve burjuvazinin direncini kırma konusunda onlara önderlik etmeyi hiçbir zaman unutmamalıdır. Yani emek örgtlenmesini inşaa etmede kapitalist teknolojiden en üst düzeyde yararlanarak sosyalist üretimi geliştirecek yani bir emek örgütlenmesini inşaa etmedeki kararlılığını ortaya koyma ve kapitalist teknolojiden en üst düzeyde yararlanarak sosyalist üretimi geliştirecek yeni bir emek örgütlenmesini inşaa etmedeki kararlılığını ortaya koyma ve kapitalist küçük-burjuva üretimin yerine sosyalist üretimin inyasını Lenin aynı eser 164, 165’te şöyle izah etmey çalışır:
“Zafere ulaşmak için sosyalizmi kurmak ve sağlamlaştırmak için proleterya iki katlı ya da ikili bir görevi yerine getirmelidir. Birincisi sermayeye karşı devrimci savaşımdaki üstün yiğitliliğiyle tüm çalışan ve sömürülen halk yığınını kendi yanına kazanmalıdır. Onları kazanma örgütlenme ve burjuvaziyi altetme ve direncini bütünüyle kırma savaşımında onlara önderlik etmelidir. İkincisi tüm çalışan ve ezilen halk yığını olduğu için bütün küçük burjuva gurupları da yeni ekonomik kuruluş yoluna yani toplumsal bağlar, yeni bir emek disiplini bilimdeki son gelişmeler ve kapitalist teknoloji ile geniş ölçekli sosyalist üretimi yaratan sınıf bilicine sahip işçilerin yığınsal birliğini birleştirecek yeni bir emek örgütlenmesi yaratma yoluna yöneltmelidir.
İkinci görev birincisinden daha zordur. Çünkü tek tek yiğitçe çoğunluk hareketleriyle yerine getirilmesi olanaksızdır. Sade, günlük, çalışmada en uzun en dirençli ve en zor yığınsal kahramanlığı gerektirir. Ama bu görev birincisinden daha önemlidir çünkü son tehlike burjuvazi üzerinde zaferler kazanmanın en derin güç kaynağı ve bu zaferlerin dayanıklılığının ve sürekliliğinin tek güvencesi yalnızca yeni ve daha yüksek bir toplumsal üretim biçiminin kapitalist ve küçük burjuva üretiminin yerine geniş ölçükli sosyalist üretimin konması olabilir” Burjuva Demokrasisi ve Proleterya Diktatörlüğü V.İ Lenin Sayfa:164-165.
Marx kapitalizmin var olmadığı bir toplumda yaşam şartlarının somut tahlilini şöyle ifade eder:
“Burada işçi partisi programının incelenmesinde) uğraştığımız şey kendine özgü temeller üzerinde gelişmiş bulunduğu biçimiyle değil tersine kapitalist toplumdan çıkmış bulunduğu biçimiyle bir komünist toplumdur. O halde ekonomik, ahlaki, entellektüel, bütün, ilişkilerinde henüz bağrından çıktığı eski toplumun izlerini taşıyan bir topluk”
Marks, kapitalizmin bağrından henüz çıkmış bulunan ve bütün olanlarda eski toplumun izlerini barındıran bu komünist toplumu, komünist toplumun ilk ya da aşağı (Alt) çevresi olarak adlandırılır.
Yine marx sosyalist toplumda eşitlik hükümranlığını şöyle izah eder: “söz konusu olan şey hünüz “Burjuva Hukuku”dur. Bütün hukuk gibi eşitliğe dayanan eşitsizliği önceden varsayan burjuva hukuku bütün hukuk farklı insanlara aslında ne özdeş ne de eşit olan farklı insanlara tek bir kuralın uygulanmasından ibarettir. Bundan ötürü “Eşit Hak” aslında eşitliğe bir saldırı bir adaletsizlik demektir. Gerçekte herkes toplumsal hasılasının kendisi tarafından sağlanan toplumsal çalışmanın eşit bir parçası için (Yukarıda belirtilen çıkarmalarla) eşit bir pay alır.
Ama bireyler birbirine eşit değillerdir. Biri daha güçlü öteki daha güçsüzdür. Biri evli öteki değildir. Birinin çocuğu yok ötekinin vardır vb.
“... Çalışma eşitliğinde ve dolayısıyla toplumsal üretim fonuna katılma eşitliğinde demek aslında ötekinden çok alır. Biri ötkinden daha zengindir vb.
Bütün bu sakıncalardan kaçınmak için hakkın eşit deağil eşitsiz olması gerekirdi diye bağlar Marx “Devlet ve Devrim. Lenin Sayfa: 126-127”
O halde komünizmin ilk (Alt) evresinin adalet ve eşitliği gerçekleştirmesi mümkün olmayacaktır. Zenginlik bakımından insanlar arasındaki adaletsiz farklılıklar olacaktır. Amma insanın insan tarafından sümürülmesi kesinlikle olmayacaktır.
-Devam Edecek-