Çevremizdeki herkes sıcaklardan şikayetçi değil mi?
Yılın en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde çoğu kişide halsizlik, konsantrasyon problemleri vb. görülmekte. Bunlarla başa çıkabilmek için yapılması gereken yediklerimize dikkat etmektir.
Havalar sıcak olduğu için gündüzleri yemek yemeyi istemiyorum, abur cuburla geçiştiriyorum, su içmek yerine asitli içecekler içmeyi tercih ediyorum, sık sık dondurma yiyorum, aklıma geldikçe meyve yiyorum… Bunlar benim bugünlerde danışanlarımdan sık duyduğum cümlelerden bazıları… Ana öğünlerimizi atlarsak, su tüketimini arttırmak yerine asitli içecekleri arttırırsak ne kadar sağlıklı beslenmiş oluruz? Ya da yaz sıcaklarıyla baş edebilmek için yeterli midir?
O zaman yaz sıcaklarına yenilmemek için gelin bazı kurallar koyalım.
• Kahvaltıyı atlamak yapılan en büyük hatalardandır. Metabolizmamızı hızlandırmak, günün temposuna yenilmemek için dengeli, doğal ve yeterli bir kahvaltı şart.
• Sıcak günlerde susuzluğu asitli içecekler, hazır meyve suları, hazır soğuk çaylar veya alkollü içeceklerle gidermeye çalışmak yapılan en büyük yanlışlardandır. Sıcaklardan dolayı daha çok terliyor ve daha fazla su kaybı yaşıyoruz. Günlük 2-2,5 litre suyu içmek ve bunun yanında maden suları, ayran, sıklığı diyetisyeniniz tarafından belirlenerek doğal meyve suları, bitki çayları, limonata ve alkol de tüketebilirsiniz.
• Öğün atlamak yaz aylarında sık görülen yanlışlardandır. Gündüzleri sıcak olduğundan öğünleri atlayıp akşam yemeğinde çok fazla besin tüketildiğinde mide yorulur, sindirim zorlaşır, uyku problemleri görülebilir, metabolizma yavaşlar ve yağlanma artarak kilo problemleri de artar.
• Ağır yemeklerden kaçının. Sıcak yaz günlerinde kırmızı et, kızartmalar, sakatatlar, fazla yağlı yemekler, hamur kızartılarak yapılan şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun. Böylece olası sağlık sorunlarını da önlemiş olursunuz.
• Öğünleri tek çeşit yemekle geçiştirmek kilo vermeye yardımcıymış gibi görünür fakat görüntü olarak doygunluk oluşturmayacağı için porsiyonun büyümesine neden olur, kalori alımı artar. Ana yemeğin yanında 1-2 dilim ekmek, çorba, yoğurt ya da ayran ve bolca salata ile zengin bir öğün oluşturulabilir.
• Özellikle zayıflama diyetlerinin başrolü olan çorbalar da sıcaklardan dolayı unutuluyor. Midede kapladığı hacim, doygunluk hissi oluşturması, sıvı alımına katkıda bulunması açısından önemli olan çorbaları soğuk ya da sıcak olarak öğünlerde bulunduralım.
• Günler uzun olduğundan enerji ihtiyacımız da artıyor bununla beraber şekerli ve işlenmiş besinlere yönelim oluyor. Bu da alınan kaloriyi arttırıyor ve vücudumuza kilo olarak geri dönüyor. Hazır yiyecekler yerine doğal olanları tercih etmeliyiz. Ana öğünleri atlamayıp ara öğünlerde meyve ve süt gibi doğal besinler tüketmeliyiz.
• Yaz aylarında en çok görülen problemlerden biri besin zehirlenmeleridir. Yemekleri evde yemeli, dışarda yemek durumunda kaldıysak güvendiğimiz yerleri tercih etmeli, kırmızı et-tavuk-süt-mayonez-yumurta gibi çabuk bozulan yiyecekleri uygun sıcaklıklarda saklamalıyız.
Sağlıklı günler…
Diyetisyen
Duygu Günsaymaz