Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Öncelikli gündem ekonomi

15 Ocak 2021 Cuma 08:50
Celal Tezel
Son günlerde, pandeminin ulaştığı boyutlar, aşı tartışmaları, karantina kısıtlamaları, hayat pahalılığı ve buna benzer güncel sorunlarla boğuşurken belki de çoğumuzun dikkatlerinden kaçmış olabilir.
 
Geçtiğimiz hafta, bir kamuoyu araştırma şirketimizin her ay düzenli olarak yaptığı “Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” anketinin sonuçları açıklandı. Bu sonuçlarla birlikte, Türk halkının birinci öncelikli sorun olarak ekonomiyi,  ikinci sorun olarak Covid-19 salgınını, üçüncü sorun olarak işsizliği gördüğü; terör, eğitim, adalet ve siyasal yönetim gibi sorunların bunların ardından sıralandığı ortaya çıktı.
 
Burada ilginç olana konu, ekonomik sorunların, Covid-19 salgınının önüne geçmiş olmasıdır. Bu sonuç şunu göstermektedir ki halkımız, can derdini unutmuş, geçim derdine düşmüştür. Ekonomik sorunlar birinci öncelikli gündem maddesi haline gelmiştir. Gerçekten de ülkemizin gidişatına baktığımızda, Covid-19 salgını başlamadan önce de ekonomide işlerin iyi gitmediği biliniyordu. Türkiye, dünyanın öteki ülkeleri gibi salgına hazırlıksız yakalandı. Ancak aradan geçen bir yıla yakın zaman içerisinde dünyanın öteki ülkelerinden farklı olarak ekonomisini pandemi koşullarına uyarlı hale getiremedi. Sanayici, çiftçi gibi üretici kesimlere yeterli destekleri veremedi.
 
Çalışanlara ve yoksul halk kesimlerine istenen düzeyde sosyal destekler sağlayamadı. Ekonomide aynı sorunlar, aynı şekilde yaşanarak bugünlere gelindi. Ekonominin pek çok yapısal sorunu katlanarak büyüdü. Tabii, insanların büyük ya da küçük topluluklar oluşturdukları her yerde ortaya çıkan ilk ve temel faaliyet, ekonomik faaliyettir. Türkiye, 83 milyon nüfusa sahip büyük bir ülkedir.
 
Dünyanın 17. Ekonomisini oluşturmaktadır. Böyle bir ülkede ekonomik faaliyetler elbette ki tamamen durmaz. Kendi iç ve dış dinamiklerine göre çarklarını döndürür. Burada ekonomide işlerin iyi gitmemesinden ve ekonomik yakınmalardan anlamamız gereken, ekonominin tamamen çöktüğü veya iflas ettiği değil, ekonomik sistemin olması gereken, istenen refah düzeyini bir türlü sağlayamamasıdır.
 
Yoksa ekonomik faaliyetler şu veya bu şekilde varlığını sürdürür.  Burada aslolan etkin, verimli ve üretken bir ekonomiyle toplumsal kalkınmanın sağlanması ve halkın refah düzeyinin ve yaşam standartlarının yükseltilmesidir. Türkiye ekonomisinin öncelikli sorunu, bir toplumda sadece ekonomik alanda değil, aslında her alanda olması gereken ilk ve temel denge olan “nimet-külfet” dengesinin bozulmuş olmasıdır. Yani bu “nimet-külfet” dengesi; bir kişi bir şeyin külfetine ne kadar katlanıyorsa, onun nimetlerinden de o oranda yararlanması gerektiğini ifade eder. İşte Türkiye ekonomisinde asıl bozulmuş olan denge bu “nimet-külfet” dengesidir.
 
Geceli gündüzlü çalışarak bir şeyler üretmenin külfetine katlananlar emeklerinin karşılığını alamamakta, hatta bazen zarar etmekte, buna karşın hiçbir şey üretmeden, hiçbir külfete katlanmadan kâğıt üzerinde bir takım ekonomik oyunlar oynayanlar ise akıl almaz karlar elde edebilmektedirler. “Nimet-külfet” dengesinin bozuk olduğu toplumlarda hiçbir şeyi yerli yerine oturtamazsınız, adaleti sağlayamazsınız, üretici kesimleri yeterince motive edemezsiniz. Aksine onları küstürerek üretimden uzaklaştırırsınız. İşte ülkemizde sanayicilerin ve çiftçilerin büyük bir bölümünün üretimden çekilmelerinin en önemli nedenlerinden birisi de budur. O halde yapılması gereken ilk şey ve atılması gereken ilk adım, bu “nimet-külfet” dengesinin yeniden tesis edilmesini sağlamak olmalıdır. Türk ekonomisinin ikinci derecede öncelikli temel yapısal sorunlarından birisi de “gelir ve servet dağılımı” bozukluğudur. Türkiye, üyesi olduğu OECD ülkeleri arasındaki sıralamada, gelir ve servet dağılımının en bozuk olduğu ülkeler arasında yer almaktadır. TÜİK tarafından açıklanan 2020 yılı istatistiklerine göre nüfusun en yüksek gelirine sahip %20’lik kesimi, milli gelirimizin % 47,6’sını, nüfusun en düşük gelire sahip %20’lik kesimi ise, milli gelirimizin % 6,1’ini alabilmektedir. Nüfusun geriye kalan % 60’lık kesiminin payına ise milli gelirden geriye kalan % 46,3’lük gelir düşmektedir. Gelir ve servet dağılımının bu kadar dengesiz, bozuk ve adaletsiz olduğu ülkelerde toplumsal barışı, huzur ve güven ortamını sağlamak oldukça zordur. Öteki kamu hizmetlerinin yeterince yapılabilmesi, toplumsal kalkınmanın ve belli bir refah düzeyinin sağlanması da adeta imkânsız gibidir.
 
Nedense pek üzerinde durulmuyor? Bazen muhalefet partisi sözcüleri şöyle bir değinip geçiyorlar ama Türkiye ekonomisinde acil yapılması gereken en önemli değişikliklerden birisi de “gelir ve servet dağılımı reformu” yapmaktır. Böylelikle gelir dağılımı, dengeli, adil ve nispeten eşit hale getirilmelidir. Bireylerin milli gelirden aldıkları paylar mutlaka yükseltilmelidir. Pek ilgisiz gibi görünür ama bir ülkede demokrasinin iyi işlemesiyle, gelir dağılımı ve kişilerin milli gelirden aldıkları payların yüksekliği arasında doğrudan bir ilişki vardır. Milli gelirin dengeli, adil ve nispeten eşit dağıtıldığı ve milli gelirden kişi başına düşen payın 20 bin doların üzerinde olduğu ülkelerde demokrasinin daha iyi geliştiği görülmektedir. Türkiye’de hem gelir dağılımı bozuktur ve hem de milli gelirden kişi başına düşen pay 8 bin dolar civarlarında takılıp kalmıştır.
 
Ülkemizdeki toplumsal şiddet, kadın cinayetleri, uyuşturucu kullanma alışkanlığının yaygınlaşması, boşanmaların ve suç oranlarının artması gibi sosyal sorunların oransal olarak yükselmesinin en önemli nedenlerinden birisi de yine bu gelir dağılımı bozukluğudur. Türk ekonomisinin üçünce derecede öncelikli temel yapısal sorunlarından bir başkası da milli gelirin dış borçları karşılama oranıdır.
 
Yine TÜİK tarafından açıklanan istatistikî rakamlara göre, Türkiye’nin 2020 yılı milli gelirinin dış borçlar karşılama oranı % 62’dir. Yani bu demek oluyor ki, Türkiye hiçbir yatırım, ödeme ve harcama yapmadan milli gelirinin tamamını dış borçlarına ödese bile yine de borçlarının tamamını ödeyememektedir. Bu oran düzeltilip, kabul edilebilir bir düzeye indirilmeden Türkiye yatırım yapılabilir bir ülke haline getirilemez. Sosyal çalkantıların önüne geçilemez. İşsizlik gibi, artık neredeyse ekonomik ve sosyal bir faciaya dönüşmüş olan kronik sorunların üstesinden gelinemez. Türkiye ekonomisinde daha pek çok yapısal bozukluklar vardır. Ancak tüm bu olumsuzluklarla baş edilebilmesi için öncelikle, ithalata ve dışa bağımlı tüketim ekonomisinden vazgeçilmeli, karma ekonomiye, planlı kalkınma modeline ve öz kaynaklara dayalı üretim ekonomisine geçilmelidir.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • Evvel Temmuz Şenlikleri’nin tarihsel kökenleri11 Temmuz 2025 Cuma 11:23
  • Türkiye’nin ikili yapısı ve Anayasa’yı değiştirme sorunu4 Temmuz 2025 Cuma 15:42
  • 12 Gün savaşı ve olası sonuçları27 Haziran 2025 Cuma 15:30
  • Savaş kavramı ve bilişim destekli istihbarat savaşı20 Haziran 2025 Cuma 18:38
  • Demokrasi kültürü ve “Yönetemeyen Demokrasi”13 Haziran 2025 Cuma 15:39
  • Kurban ritüelinin tarihsel kökenleri ve günümüzde değişen bayram anlayışları2 Haziran 2025 Pazartesi 15:41
  • Türkiye’nin 250 Yıllık Anayasa serüveni22 Mayıs 2025 Perşembe 17:38
  • Güneş ufuktan şimdi doğar16 Mayıs 2025 Cuma 12:02
  • Gözlükule Kazıları ve Tarsus’un yaşı sorunu9 Mayıs 2025 Cuma 08:01
  • 1 Mayıs Geleneği Meydanlarda Yaşıyor1 Mayıs 2025 Perşembe 10:49
  • Gizemli Ayasofya’da Tarsus izleri25 Nisan 2025 Cuma 08:28
  • Gazi Meclis neden ve nasıl kuruldu?18 Nisan 2025 Cuma 12:52
  • Köy Enstitüleri eşsiz bir öğretmen yetiştirme modelidir11 Nisan 2025 Cuma 10:25
  • Türkiye’de il idareleri nasıl kurulmaktadır?4 Nisan 2025 Cuma 10:13
  • Ramazan Bayramının anlamı ve tarihsel kökenleri 28 Mart 2025 Cuma 16:02
  • Nevruz kadim bir doğa bayramıdır21 Mart 2025 Cuma 08:19
  • Trump’ın fantazyaları ve kaoslarla yönetim14 Mart 2025 Cuma 08:07
  • “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün” anlam ve önemi7 Mart 2025 Cuma 15:45
  • “Don” afetinin olası sonuçları ve bazı çözüm önerileri28 Şubat 2025 Cuma 13:35
  • Orta-Doğu’da kurulan Kurtlar Sofrası21 Şubat 2025 Cuma 11:05
  • Akdeniz Gazetesi ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1
    SON DAKİKA
    Mersin Büyükşehir’den Orman Yangınlarına Karşı “Afişli Uyarı!”
    Büyükşehir Zabıtası Kaldırım ve Yol İşgallerine Geçit Vermiyor
    Tarsus Üniversitesi, ÜNİAR 2025 Genel Memnuniyet Sıralamasında Türkiye’de 27. Sırada Yerini Aldı
    Başkan Seçer, ‘Zeydan Karalar’a Özgürlük Mitingi’ne Katıldı
    Tarsus Cemevinde Aşure Lokması Yenildi
    Zirai İlaç Bayilerine Yönelik Bilgilendirme Toplantısı
    Yeni TOBB Akreditasyon Sistemi Değerlendirildi
    Büyükşehir Ekipleri Trafik Güvenliği İçin Sahadaydı
    MESKİ, Güzeloluk Mahallesi’nde Su Teminini Güvence Altına Aldı
    Bilim Tutkunu Öğrenciler Muhtar Kent Stem Laboratuvarı’nda Buluştu
    Tarsus'ta bir polis memuru yaralandı, bir şahıs hayatını kaybetti
    Başkan Seçer, Silivri cezaevinde Zeydan Karalar ve Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etti
    Tarsus TSO ve Wyndham Tarsus St. Paul Otel Arasında İndirim Protokolü İmzalandı
    Gazimağusa Belediyesi’nden Mersin’e Ziyaret
    Büyükşehir’in İlaçlama Çalışmaları Gece-Gündüz Sürüyor