Hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenmenin iki yolu vardır. Birincisi e-devlet, ikincisi ise UYAP sistemi.
E-devlet sistemine şifreniz ve kimlik numaranız ile giriş yaptıktan sonra ''dava dosyalarım'' kısmından hakkınızda dava açılmış olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Davacıya ait bilgilere, dosyanın açılış tarihi, davanın ne zaman görüleceği gibi çeşitli bilgilere bu sayede ulaşabilirsiniz. UYAP sistemi üzerinden öğrenebilmenizin iki yolu vardır. Bir avukata vekaletname vermiş iseniz avukatınız kendi UYAP sistemi üzerinden bunu görebilir. Diğer yol ise e-devlet üzerinden uyap sistemine giriş yapmaktır. Sonuç olarak; hakkınızda dava açıldığını e-devlet üzerinden yahut vatandaş- Uyap sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. İkamet adresinize gelecek mahkeme tebligatı ile de hakkınızda dava açılıp açılmadığını öğrenebilirsiniz.
Bu noktada hukuki süreçleri yakından takip etmek oldukça önemlidir. Şöyle ki süreleri kaçırmadan yasal süreci takip etmiş olursunuz. Aksi halde hak kaybı yaşarsınız. Artık e-devlet sayesinde uzun kuyruklarda beklemeden birçok işlemi bu sayede kolaylıkla halledebiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur; hakkınızda dava açılmış olup olmadığını bu şekilde öğrenebilirsiniz ancak şikayet olup olmadığını öğrenmeniz için adliyelerde bulunan savcılık ön bürolarına gitmeniz gerekir. HAKKINIZDAKİ ŞİKAYETİ E-DEVLET ÜZERİNDEN GÖREMEZSİNİZ. Çünkü soruşturma aşaması gizli olur, kovuşturma aşaması aleni olur. Ancak bir avukatınız var ise adliyeden sorgusunu yaptırıp o şekilde öğrenebilir. Normal şartlarda ifade alınmadan dava açılmaz. ANCAK SAVCILIK MAKAMI YETERLİ GÖRÜRSE VE SUÇUN İŞLENDİĞİNE İLİŞKİN KUVVETLİ ŞÜPHEYE VARIRSA DAVAYI AÇABİLİR. Böyle bir durumda yapılması gereken dava konusu alanında uzman bir avukat ile görüşmektir. Zira avukat ile görüşmek hak ve süre kaybı yaşamamanızı sağlar.
E-devlet kullanılarak dava dosyası sorgulama yapabilmek için öncelikli olarak e-şifre sahibi olmamız gerekmektedir. Eğer e-şifreniz yoksa bunu herhangi bir PTT şubesinden rahatlıkla temin edebilirsiniz, mevcut şifreniz ile turkiye.gov.tr adresine giriş yapılarak dava dosyası sorgulama işlemlerine başlayabilirsiniz.
Dava dosyası sorgulama işlemi için öncelikle “kamu kurumları” butonuna tıklanarak açılacak yeni ekranda, “Adalet Bakanlığı” sonrasında “mahkeme dava dosya sorgulama” butonları tıklanarak rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Adalet Bakanlığının sunmuş olduğu 4060 SMS hizmeti ile vatandaşlar bütün operatörlerden 4060 SMS aboneliği yaptırarak haklarında bir dava dosyasının açılıp açılmadığının veya mevcut dava dosyalarının akıbeti ile ilgili SMS ile bilgilendirilmektedirler. Ancak bu SMS uygulamasında gelen her mesaj 1 tl olarak ücretlidir.
Mahkeme gününün öğrenmeniz için ise e-devlet sistemine giriş yaparak arama butonuna UYAP yazdıktan sonra duruşma sorgulama seçeneğine tıklayarak duruşma gününü ve saatini öğrenebilirsiniz. Açılan bir dava normal şartlarda bir haftalık zaman diliminde e-devlet sisteminde görülür. Bazen 2-3 gün içerisinde dahi görüldüğü olur.