Yakup ŞEN

Feodal üretim, feodal devlet ve sınıflar 2

Feodal üretim, feodal devlet ve sınıflar 2

Feodal üretim sistemin ve aynı zamanda da feodal toplumu yakından tanıyabilmemiz için, bu sistemi oluşturan toplumsal, ekonomik, siyasi, ideolojik ve hatta onun

Feodal üretim sistemin ve aynı zamanda da feodal toplumu  yakından tanıyabilmemiz için, bu sistemi oluşturan  toplumsal, ekonomik, siyasi, ideolojik ve hatta  onun örgütsel yapısına bakmamız  ve bu yapı (bu oluşum) içerisinde, üretim araçları  mülkiyeti ve  bunun kimin elinde olduğu, üretici  gücü kimin  teşkil ettiği, egemen sınıfların çıkarlarına  bağlı olarak  devletin devamlılığını sağlamadaki  teşkilat yapısı, (ordu-bürokrasi,yargısal-yönetimsel ve denetimsel hizmetleri yerine  getiren kurumlar gibi)  ve bu yapının devamlılığını sağlamadaki örgütsel  gücün fonksiyonları  ve çalışma yöntemleri vb.
Öncelikle feodal üretim biçiminin ne olduğu ve mülkiyet  ilişkilerinin  hangi temele dayandığına  bir göz atacak olursak: “Feodalite,  tarımsal- kapalı ekonomiye dayanan, temel üretim aracını  toprağın, temel üretim gücünün serfin oluşturduğu özel mülkiyetli topraklar üzerindeki  özel mülkiyetin senyöre ait  olduğu toprak ve üretim aletleri üzerinde kullanım hakkına sahip;  ancak  mülkiyete sahip olmayan   serfin hem toprağa hem de kişisel olarak toprak sahibine  bağlı bulunduğu, artı ürüne  emek-rant  yoluyla el konulan  bir üretim biçimidir.
Çok geniş topraklara el koyan Frank Kralları, üst komutanları,öteki subayları ve  memurlarıyla birlikte oturdukları büyük saraylar oluşturdular. Ancak geniş topraklarını sarayda oturanlarla merkezi  biçimde denetlemek ve yönetmek mümkün değildi. Devraldıkları geleneklerden de  yararlanarak yeni bir  sistem geliştirdiler. Kendilerine bağlı erkanını, eski askeri ve idari  görevlerini yerine  getirmeye   devam etmeleri koşuluyla ve aralarındaki  ve aralarındaki  hiyerarşiyi  gözeten bir yöntemle kendi topraklarından  bağışladıkları malikanelere yerleştirmeye  başladılar.  Malikanelerin içindeki tüm topraklar ve her türlü  gelirle birlikte fief (dirlik) adını  aldığı bu  sistemle süzerenlik  ve vasallık kurumları ortaya çıktı. “Feodalizm” sözcüğünün kökenini oluşturan Latince feodum, feodum’dan gelen fief kendisine toprak  devredilen kişinin, bu toprak karşılığında  çoğu kez askeri  olmak üzere hizmet yükümlülüğü altına girmesi  demekti. Toprak mülkiyetinin karşılığı hizmet, toprak mülkiyetini veren senyör, devralan  kişi ise vasal’dır. Fief, feodal egemen sınıf içindeki hiyerarşik ilişkiydi. Dinsel kurumlar da bu  ilişkinin içinde yer alıyor, uygulama yargı erki biçiminde somutlanıyordu.   Tarihten Güncelliğe Sınıf Savaşları ve Devlet,  Haluk Yurtsever, S:42-43.
Bu yargı erki biçimi şöyle bir işlevselliğe  sahipti ve mekanizmanın  çalışma biçimi de  aşağıdaki şekilde  işlemekteydi. “Senyörlerin, davacı danışman ve  geleneğin temsilcileri olarak katılan vasalları  için bir mahkeme kurma  hakkı, onların feodal toplumda  çekişmeleri karara bağlayarak  yasa ve gelenek ihlallerini  cezalandırarak  iktidarlarını  yürütmenin temel  yoluydu. Mahkeme ayrıca  vergi koyma ve asker toplama işlerini de yerine getiren yönetsel bir organdı. Marksist Düşünce Sözlüğü,   Yayın Yönetmeni: Tom Bottomore, Çeviri:Mete Tuncay, İletişim  Yayınları,  S:233.
 

EN SON YAZILARI

  1. Emek kristalize olmuş yüce bir değerdir!
  2. Tarsus’ta 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı (3)
  3. Tarsus’ta 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı (2)
  4. Tarsus’ta 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı
  5. Ülkemiz Yerel Yönetimlerinde Yapılan Seçimlerin Sebep ve Sonuçları!
  6. Hizmet Anlayışları Nasıl Olmalıdır? (4)
  7. Hizmet Anlayışları Nasıl Olmalıdır? (3)
  8. Hizmet Anlayışları Nasıl Olmalıdır (2)
  9. Hizmet Anlayışları Nasıl Olmalıdır? (1)
  10. Egemen Güçlerin Bir Asırdan Beri Doğu Kalkınması Yutturmacası 2
  11. Egemen Güçlerin Bir Asırdan Beri Doğu Kalkınması Yutturmacası! 1
  12. Faşizmin Kara Lekesi Tarihe Yüz Karası Olarak Geçecek!
  13. Dışa Bağımlı Kapitalist Sistemde Devlet Neden Tamamen Sosyal Olmaz? (3)
  14. Dışa Bağımlı Kapitalist Sistemde Devlet Neden Tamamen Sosyal Olmaz? (2)
  15. Dışa Bağımlı Kapitalist Sistemde Devlet Neden Tamamen Sosyal Olmaz? (1)
  16. Şaibeli Referandum
  17. Başkanlığa “Hayır” Kampanyası İçin Ulusal Seferberlik İlan Edilmeli (!)
  18. Anayasalar Neden ve Kimin İçin Değiştirilir (2)
  19. Anayasalar neden ve kimin için değiştirilir?(1)
  20. Başkanlık Sistemi ve Anayasa Üzerine