Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Türkiye Mersin’e Aşık Ama Mersin’in Bundan Haberi Yok

19 Şubat 2022 Cumartesi 18:17
Ahmet Akın
Önce şunu belirtelim: “Ben Mersinliyim” diyebilen herkes Mersinlidir. Mersin’de yaşayan herkes, kentin tarihsel, kültürel ve sosyal değerlerinin farkında olmak, kentin yapısal, ekonomik ve kültürel dönüşümünün sürdürülebilirliğini sağlamak, kente aidiyet duygusunu pekiştirerek, kenti sahiplenmek ve korumak zorundadır.
 
Mersin’in kuruluşunda Hristiyanlar, Yahudiler, Araplar ve Mersin köylüleri (Türkmenler) var. Kentin bugünkü yapısını ve işlevini belirleyen asıl gelişmeler 1970’lerde ve 1980’lerde ortaya çıktı. Ortadoğu sorunu ve daha sonra başlayan İran-Irak savaşı Avrupa ülkelerinin transit ticaretini Mersin Limanı’na kaydırmalarına neden olmuştur. 1980’lerdeki ihracat hamlesi de Mersin’in bir liman ve ticaret merkezi olarak önemini daha da artırmıştır.
 
Mersin’deki hızlı gelişmeye bağlı göçler sonunda Mersin’in tüm yapısını kapsayan ve yeteri kadar kontrol edilip yönlendirilemeyen değişimler başlamıştır. 1970 yılında 112 bin olan nüfus, 1980 yılında 261 ve bugünde ise kent merkezi 1 milyona ulaşmıştır. Hızlı nüfus artışı ve göçler sonunda, kamu ve yerel yönetimlerin yatırımlarının yetersizliği çarpık kentleşmeyi ve plansızlığı beraberinde getirmiştir. Suriyeli sığınmacılar da ayrı bir dert.
 
Bir zamanların kültür, sanat, eğitim, spor ve ticaret merkezi olan Mersin, eski güzel günlerinin özlemini yaşamaktadır. Daha ilkokul öğrencisi iken, Halkevi’nin kütüphanesinde okul ödevlerimizi yaptığımız, aynı yerdeki spor salonundan yararlandığımız ve şayet zamanımız uygunsa döner sahneli salonunda Ulvi Uraz’ların ve Muammer Karaca’ların tiyatro eserlerini izlediğimiz güzel günlere benzer günleri çocuklarımızın yaşayamamasının üzüntüsü içindeyiz.
 
Mersin’in sorunları büyük. Ancak bunlar çözülemeyecek sorunlar değil. Hep birlikte elimizi taşın altına sokmalıyız. Elbette, bir kentin gelişmesinde devlet yatırımlarının çok büyük önemi var. Ancak, bunun kadar önemli olan bir diğer konu da yerel yönetimlerin çalışma programları ve şehrin dokusunu değiştirecek olan projeleridir. Kentler, kendisini yönetenlerden daha çok orada yaşayanlarındır.
 
Mersin’de yaşayan herkes, kendisini kentin bir parçası olarak görmeli, Mersin’de yaşamanın gerektirdiği koşul ve kuralları anlamış, özümsemiş ve benimsemiş olmalıdır. Mersin’e göç yoluyla gelenler kendi gelenekleri ve göreneklerini unutmamalı, ancak, kent kültürü gelişmeden kentlilik bilincinin oluşmasının güç olduğunu da gözardı etmemelidirler. Kentsel yaşam kalitesine sahip olan yerler çoğaldıkça, farklılıklardan, ortak bilinç ve kollektif bellek  oluşumuna doğru gidilecektir.
 
Mersin’e sahiplenmeden, etkin ve kaliteli bir yönetim anlayışı ortaya koymadan, insanları yaşadığı kente yabancılaştıran politikalardan uzaklaşmadan sorunlara çözüm üretmek zorlaşacaktır.
 
    Ümit Yaşar Oğuzcan’ın yazdığı gibi;
     Bir daha dünyaya gelirsem eğer,
     İsterim ömrümün her senesinde,
     Günlerim hep böyle geçsin Mersin’de.
 
Son olarak: “Mersinliyi yaşat ki, Mersin yaşasın”.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • Sürdürülebilirlik, Toplulukların Temiz ve Güvenli Olmasını Sağlamaya Yardımcı Olur12 Temmuz 2025 Cumartesi 12:29
  • Yolsuzluğa karşı harekete geçmek, benzer düşünen bireylerin çabalarını gerektirir4 Temmuz 2025 Cuma 16:01
  • Empatinin Gücü27 Haziran 2025 Cuma 15:56
  • İhracata Hazır Olmak20 Haziran 2025 Cuma 18:50
  • Algının Gücü14 Haziran 2025 Cumartesi 11:59
  • Mersin Üniversitesinin Mersin’in ekonomik kalkınmasında rolü var mıdır?13 Haziran 2025 Cuma 15:02
  • Dijitalleşmenin Sanat Üzerindeki Etkisi2 Haziran 2025 Pazartesi 15:31
  • Gençler ne ister?9 Mayıs 2025 Cuma 17:24
  • Sanat ve Kültürün Ekonomideki Yeri2 Mayıs 2025 Cuma 15:12
  • Türkiye Siyasal İslam’a Doğru Hızla İlerliyor25 Nisan 2025 Cuma 16:51
  • 2025’te Öne Çıkan Pazarlama Eğilimleri18 Nisan 2025 Cuma 18:57
  • Çin’in Zirveye Yükselmesi Düşündüğümüzden Daha Yakın Olabilir14 Nisan 2025 Pazartesi 16:16
  • Tarımsal Üretimde Kalite ve Verimliliğin Önemi5 Nisan 2025 Cumartesi 12:18
  • Sigorta Sektöründe İlk 5 Eğilim24 Mart 2025 Pazartesi 14:32
  • Endüstri 4.0 Değişimin Gücü Oldu14 Mart 2025 Cuma 18:07
  • Eğitim Ülkelerin Geleceğini Belirleyen En Önemli Faktördür8 Mart 2025 Cumartesi 15:22
  • Futbol Kulüplerinin Şirketleşmesi 28 Şubat 2025 Cuma 19:25
  • Okul Öncesi Eğitimin Önemli Olmasının Nedenleri22 Şubat 2025 Cumartesi 16:34
  • Mali Müşavirlik ve Muhasebecilik Mesleğinde Yeni Trendler15 Şubat 2025 Cumartesi 16:41
  • Sporun Çocuklara Faydaları10 Şubat 2025 Pazartesi 16:26
  • Akdeniz Gazetesi ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1
    SON DAKİKA
    “Doğa Makarna” firmasında çalıştırılmak üzere Paketleme ve Üretim elemanları aranıyor
    Gizem Nur ve Kutlu yaşamlarını birleştirdi
    Mersin Valisi Atilla Toros’un “15 Temmuz Demokrasi Ve Millî Birlik Günü” Mesajı
    Tarsus TSO Başkanı Koçak’tan 15 Temmuz Mesajı
    Büyükşehir MERCAN Bilim Merkezi’nde Çocuklara Afet Eğitimi Veriliyor
    “Kene Isırığında En Önemli Şey, Panik Yapmadan Bilinçli Müdahaledir”
    Tarsus'ta kaza, 1 kişi hayatını kaybetti, 3 yaralı
    Yenice Sıdkı Baba Cemevi’nde Aşure Lokması Yenildi
    Özel Harekat Polisi Aydoğan Sukuşu Mersin’de kazada yaşamını yitirdi
    MESKİ, Kuraklıkla Mücadelede Stratejik Ve Yenilikçi Su Yönetimini Güçlendiriyor
    Futbol Heyecanını Yaylalara Taşıyan ‘30 Ağustos Zafer Kupası’ İçin İlk Düdük Çaldı
    Müezzine Bıçaklı Saldırı Anı Güvenlik Kamerasında
    Tarsus'ta suikast silahı ele geçirildi
    Mersin Büyükşehir’den Orman Yangınlarına Karşı “Afişli Uyarı!”
    Büyükşehir Zabıtası Kaldırım ve Yol İşgallerine Geçit Vermiyor