Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Afetlerden korunmak ve afetleri daha iyi yönetebilmek için

4 Mart 2023 Cumartesi 11:49
Ahmet Akın
AFETLERDEN KORUNMAK VE AFETLERİ DAHA İYİ YÖNETEBİLMEK İÇİN KADERCİ YAKLAŞIMLARIN YERİNİ BİLİMSEL GERÇEKLER ALMALIDIR
 
Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir
 
Deprem bölgesinde yaşayanların yoğun bir şekilde başka illere göç etmeye devam ettiği ve bunların ne kadarının tekrar yaşadıkları yerlere dönecekleri belirsiz görünmektedir. Bunda belirleyici olacak temel unsurlardan biri, bölgenin yeniden inşasında devletin başarı düzeyi olacaktır.
 
Afetlerden korunmak ve afetleri daha iyi yönetebilmek için kaderci yaklaşımlardan ziyade bilimsel gelişmeler temelinde yönetim mekanizmalarını güçlendiren yerlerde afetler karşısında sosyal dayanıklılık seviyeleri daha yükseğe çıkarılabilir.
 
İçinde yaşayanları öldürmeyecek binaların ve doğa olaylarına dirençli şehirlerin inşası, ülkedeki mühendislik-mimarlık eğitiminin kalitesinden tutun da, başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının bu süreçlere aktif katılımına varıncaya kadar birçok unsurla yakından ilgilidir.
 
Deprem bir toplumsal sorundur. Toplumsal sorunlara karşı yürütülen mücadelede atılacak en önemli adım "bu artık böyle gidemez" diyebilmekten ve toplumsal sorunlara karşı kapsayıcı ve katılımcı siyasi politikalar üretmekten geçer.
 
Deprem ardından göçe bağlı olarak şehirlerin demografik yapısının değişimi konusundaki kaygının Antakya örneğinde daha çok dile getirildiğine tanık olduk. Antakya’da yerleşik nüfusun azalması, Suriyeli nüfusun artması bir risk olarak gazeteciler tarafından açıkça dile getirilmiş durumda. Bu ayrılıkçı söylemlerin toplumsal barışı ve toplumsal içermeyi yeniden tesis etme sürecine olumlu bir fayda sunamayacağı apaçık ortada.
 
Afetlerin yıkıcı etkileriyle mücadelede, iyileşme sürecinde toplumsal bağlar oldukça önemli rollere sahip. Depremle yıkılan kentleri yeniden ve daha sürdürebilir olarak inşa ederken kapsayıcı ve katılımcı söylemler ile politikalar geliştirmek vazgeçilmezdir.
 
Afetlere ve krizlere karşı daha dayanıklı olmak siyasi gücün merkezileşmesi ve tek bir elde toplanmasıyla mı yoksa yerel yönetimlerin ve yerel toplulukların güç kazandığı bir yapı ile mi olanaklı olabilir sorusu Maraş&Hatay merkezli depremde açık olarak yanıtını buldu.
 
Deprem sonrasında gördük ki siyasi gücün merkezileşmesi ve yerel yönetimlerin izole edilmesi afet yönetiminde başarı getirmiyor. Bu çerçevede merkezileşme ve yerelleşme arasındaki gerilimlerin masaya yatırılması her zamankinden daha önemli bir gündem maddesi olarak önümüzde duruyor.
 
Hükümetin her zamanki gibi acelesi var. Seçimler yaklaşıyor, bana temel atılacak, açılış yapacak bir şeyler lazım diye etrafta dolanıp duruyorlar. Şehirlerde hayatı nasıl yeniden başlayabiliriz diye kafa yorup kapsamlı bir program yapacaklarına mera ve ormanlık alanlarda kalıcı konut yapımına hemen başlamak istiyorlar.
 
Öncelik, fabrikalarda ve iş yerlerinde hasar tespitinin bir an önce tamamlanarak şehirlerin yeniden hayata dönmesi olmalıdır. Geçici barınma merkezleri ve tedarik zincirleri kısa süre içinde yapılabilir. Depremde zarar gören ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksinde geri sıralarda yer alıyor olması unutulmamalı. Kulakları olup duymayan, gözleri olup görmeyen yandaş medya hiç olmazsa bu konularda yalan ve gerçek dışı haberler yapmasın.
 
ahmetakinmersin@gmail.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • Çin’in Teknolojik Mucizesi3 Aralık 2023 Pazar 14:27
  • Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olacak Kişisel Gelişim Yolları27 Kasım 2023 Pazartesi 11:49
  • Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Zorluklar17 Kasım 2023 Cuma 21:52
  • Edebiyatı başarılı kılan nedir?11 Kasım 2023 Cumartesi 12:24
  • İşletme Yöneticileri İçin 12 Etik İlke27 Ekim 2023 Cuma 18:24
  • Perakendeciler Öncelikli Olarak Müşterilerin Sıkıntılı Noktalarını Hafifleten Teknolojilerle Yenilik Yapmaya Odaklanmalıdır21 Ekim 2023 Cumartesi 15:16
  • Sinemanın Sosyal ve Kültürel Alandaki Etkileri13 Ekim 2023 Cuma 19:55
  • Türkiye, Teknolojide ve İyi Eğitilmiş İşgücünde Geri Kalıyor8 Ekim 2023 Pazar 14:04
  • Başarılı Bir Belediye Başkanlığı Temelde Başkalarını Etkilemekle İlgilidir29 Eylül 2023 Cuma 18:22
  • Topluluk Önünde Konuşma Becerisini Geliştirmeye Başlamak İçin Kullanılabilecek Yöntemler23 Eylül 2023 Cumartesi 09:31
  • En İyi İletişim Becerileri16 Eylül 2023 Cumartesi 15:10
  • Belediye Başkanları İçin Temel Beceriler11 Eylül 2023 Pazartesi 08:41
  • Sürdürülebilir İş Büyümesini Sağlayacak Faktörler2 Eylül 2023 Cumartesi 09:38
  • Teknoloji Rekabet Üretkenliğini Artırmanın En Etkili Yoludur26 Ağustos 2023 Cumartesi 13:05
  • Tarımsal Üretimde Kalite Ve Verimliliği Artırmanın Yolları18 Ağustos 2023 Cuma 18:52
  • Marka gücü işletmeler için neden önemlidir?17 Ağustos 2023 Perşembe 11:21
  • Endüstriyel Teknolojide Gelecek Dijital Dönüşümde6 Ağustos 2023 Pazar 14:33
  • Yeni Nesil Merkezi Ve Yerel Yönetim Anlayışı30 Temmuz 2023 Pazar 13:37
  • Bütçede Olmayan Paranın Harcanması Seçim Kazandırdı Ama Türkiye’yi Mutsuz Etti25 Temmuz 2023 Salı 11:55
  • Belediye Başkanları için en büyük tehlike yönetimin hantallaşmasıdır16 Temmuz 2023 Pazar 15:43
  • Tarsus Akdeniz ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1