ÇEŞİTLİ hastalıkları olup da oruç tutmak isteyenlerle aileleri arasında tartışmalar bu Ramazan’da da başlarken, Medical Park Tarsus Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Kırat, bu kişilerin doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi. Dr. Kırat, “Vücudun susuz kalması (dehidrasyon) riski açısından alınması gereken önlemler hekim tarafından değerlendirilmeli. Bu dönemde ciddi hastalığı olmayan insanlar, ateş, ishal ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma durumunda yine hekim kontrolünden geçmeli” dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Kırat, Ramazan’da özellikle tansiyon, şeker, böbrek ve kalp hastalarının oruç öncesi tahlillerini yaptırıp hekim kontrolünde oruç tutmaları gerektiğini vurguladı. Kronik hastalığı olanlarda haftalık üre, şeker kontrolü, günlük tansiyon ölçümü yapılmasının önemine dikkat çeken Dr. İlker Kırat, “İlaç kullanan hastaların ilaç saatleri doktor kontrolünde iftar ve sahur zamanlarına göre düzenlenmesi gerekir” diye konuştu.
AĞIR YİYECEKLER YASAK
Ramazan’da doğru beslenmeyle ilgili bilgi de veren Dr. Kırat, iftardan sahura kadar minimum 3-4 litre su içilmesi gerektiğini belirtti. Oruç tutarken tuzlu, şekerli ve yağlı gıdalardan kaçınılmasını isteyen Dr. İlker Kırat, patates, pirinç, kızartmalar ve kuruyemişin de bu dönemde uzak durulacak gıdalar arasında olduğunu vurguladı. Dr. Kırat, tavsiye ettiği gıdaları ise yoğurtlu çorbalar, sulu yemekler, bol sebzeli yiyecekler, su tutan lifli gıdalar, kepekli gıdalar ve kepekli ekmek olarak sıraladı.
Ramazan’ın yaz sıcaklarına rastlaması nedeniyle bu konuya da dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Kırat, gündüzleri açık havada dolaşmak yerine klimalı ortamların tercih edilmesini önerirken “Gerekirse çok sıcak havalarda istirahat edilmesi lazım. Gereksiz efordan kaçınılmalı” dedi.
SAĞLIKLI ORUÇTA 10 ADIM
Dr. İlker Kırat, sağlıklı oruç için 10 adımı şöyle sıraladı:
1- Günlük su ve sıvı içeceklerden minimum 3-4 litre tüketilmeli.
2- Aşırı tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı.
3- İftar süresi uzatılmalı. Bölerek yenilmeli.
4- Şeker, tansiyon, böbrek, kalp hastaları mutlaka hekim kontrolünde oruç tutmalı.
5- Aşırı egzersizden uzak durulmalı.
6- Ortalama 8 saat uyunmalı.
7- İlaç alma saatleri hekim kontrolünde, Ramazan’a uygun şekilde değiştirilmeli.
8- Kepekli ve lifli gıdalar tercih edilmeli.
9- Çok ağır iftar sofraları yerine sağlıklı, hafif ve daha az çeşitten oluşan sofralar tercih edilmeli.
10- İftar sonrası düşük tempolu, yormayan yürüyüşler yapılmalı.
Tarsus Akdeniz Gazetesi