Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Leziz açık ekmeklerin hamurları, büyükşehir’in dağıttığı makinelerde hazırlanıyor

Güncel
Tarih: 23 Temmuz 2021 Cuma 10:26
Leziz açık ekmeklerin hamurları, büyükşehir’in dağıttığı makinelerde hazırlanıyor
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kadın emeği ve üretimini önceleyen destek çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmanın sağlanması ve geleneksel yöntemlerle elde edilen lezzetlerin daha kolay üretilmesi ve gelecek dönemlere de taşınması adına uygulamaya geçirdiği destek projelerine devam ediyor. O projelerden biri de kadınları birçok zahmetten kurtaran hamur yoğurma makinesi desteği oldu.
 
Geçtimiz günlerde Tarsus’un mahallelerini gezen Başkan Seçer, hamur yoğurma makinesine yoğun ilgi olduğunu belirtirken, isteyen tüm mahallelere ulaştıracaklarını sözlerine ekledi. Seçer, “Hamur yoğurma makinesi bir köye verdik ama sonra çok talep patlaması oldu. Dedik ki her isteyene tabii ki verin. Şu ana kadar sanıyorum ki 100’ün üzerinde köyden bize talep geldi. Tabii bunları bütün köyün ortak kullanımı için veriyoruz muhtarlarımız aracılığıyla” demişti.
 
Hamur makineleri emekçi kadınlarla, mis kokulu ekmekler tandırlarla buluşuyor
 
Bağcılığın yoğun olduğu bölgelerde üzüm sıkma makinesi dağıtarak yöresel tatlıları yapan kadınların işlerini kolaylaştıran Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan da mis kokusu ve tadı ile vazgeçilmezler arasında yer alan yufka ekmek yapım işini oldukça kolaylaştıran hamur yoğurma makinelerini kadınlarla buluşturuyor.
 
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından geçtiğimiz haftalarda yapılan dağıtımlarla Tarsus’ta 58 hamur yoğurma makinası teslim edilmişti. Gece saatlerinde kalkarak hamur yoğuran kadınları büyük zahmetten kurtaran hamur yoğurma makinelerinden biri daha Tarsus’a bağlı olan kırsaldaki en büyük mahalle konumundaki Hacıhamzalı’ya verildi. 1.5 saate yakın süren ve bedeni oldukça yoran hamur yoğurma işlemini makine sayesinde 15 dakikada istenen kıvamda yapabilen Hacıhamzalı kadınlar, açtıkları hamurları tandır ateşinde pişirerek mis kokulu ekmeklerini zahmetsizce elde etmenin sevincini yaşıyor. Teslim edilen hamur yoğurma makineleri, yaş almış kadınların işlerini de oldukça kolaylaştırıyor.
 
Hamur işine artık genç kızlar da yardım ediyor
 
Geleneksel yöntemlerin zorluğu nedeniyle hamur yoğurma ve ekmek pişirme işlemine pek yanaşmayan genç kızlar, makinelerin işleri kolaylaştırmasından dolayı hamur tahtasının kenarına oturarak açma işlemine yardım ediyor. Mahallenin genç kızlarından Şeyma Güzel, hamur yoğurma işleminin zahmetli olmasından dolayı zorlandıklarını ve hamur makinesinin gelmesiyle bu zorluğun ortadan kalktığını belirterek, “Vahap Seçer Başkanımız köyümüze hamur yoğurma makinesi gönderdi, bunun için teşekkürler. Annem, yengem olsun, teyzelerim olsun çok yoruluyorlardı. Gece erken saatlerde kalkarak hamur yoğuruyorlardı bu işi yapmak için. Ekmek meselesi gerçekten çok önemli bu köyde. Ben girişmiyordum bu hamur konularına. Çünkü yorucu bir işti. Bel ağrısı, bacak ağrısı, beceremiyordum doğrusu. Büyük bir meseleydi. Girişemiyordum, korkuyordum, çekiniyordum o yüzden. Makine geldi ve annemlere daha fazla yardım edeceğim” ifadelerini kullandı.
 
“Gece 3’te kalkardık, hamur yoğururduk”
 
Zahmetli olan hamur yoğurma işlemi için ekmek açacakları günlerde gece saat 03.00 gibi uyanmak zorunda olduklarını vurgulayan Hatice Aytaş, “Sayın Başkanımız Vahap Seçer, bizlere hamur yoğurma makinesi gönderdi. Sağ olsun, Allah razı olsun, teşekkür ederiz. Bizler gece 03.00’te kalkardık, hamur yoğururduk, zorlanırdık. Belimiz, kollarımız ağrırdı. Allah razı olsun Vahap Seçer’den hamur yoğurma makinesi gönderdi. Çocuklarımıza, kızlarımıza çok kolaylık oldu” dedi.
 
Bölgede “yufka” olarak tabir edilen açık ekmeğin hamurunu yoğurmak için parayla da olsa kimseyi bulamadığını kaydeden 67 yaşındaki Havva Kara ise “Ramazan geliyor diye bir yufka ekmek yapalım dedik. Yoğuracak adam bulamadık. Allah Vahap Seçer’in birini bin etsin, Allah’ım darda koymasın, iyilerle karşılaştırsın” diye konuştu.
 
“Başkanımız hamur makinesi göndermiş, şu an çok mutluyuz”
 
Geleneksel yöntemlerle hamur yoğurma işleminin çok zor ve zahmetli olduğunu, boyun ağrıları çektiklerini belirten Şükran Aslan da “Köy kadınları olarak hamur yoğuruyorduk, çok yoruluyorduk. Boyun fıtığı olduk. Ama gel gelelim Başkanımız bir hamur makinesi göndermiş, şu an çok mutluyuz” diye konuştu.
 
Tarsus’a bağlı kırsal bölgede yer alan en büyük mahalle olduklarını kaydeden Muhtar Murat Aytaş ise “Sayın Vahap Başkanıma hamur yoğurma makinesini gönderdiği, bayanlarımıza ve kızlarımıza yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum. Kendisi de çiftçilikten geldiği için köylerimizin, kırsal mahallelerimizin sorunlarını biliyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tarsus’ta “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” anma programları düzenlendi15 Temmuz 2025 Salı 12:44
  • Gücenmez ailesinin acı günü15 Temmuz 2025 Salı 12:25
  • ‘Köy Bizim, Şenlik Bizim’ Bu Yıl Anamur’da Coşkuyla Başladı15 Temmuz 2025 Salı 12:04
  • Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz Ayı 1. Birleşimi Gerçekleştirildi15 Temmuz 2025 Salı 11:45
  • Salim Takan yaşam mücadelesini kaybetti 14 Temmuz 2025 Pazartesi 20:39
  • “Doğa Makarna” firmasında çalıştırılmak üzere Paketleme ve Üretim elemanları aranıyor14 Temmuz 2025 Pazartesi 16:39
  • Gizem Nur ve Kutlu yaşamlarını birleştirdi14 Temmuz 2025 Pazartesi 15:04
  • Mersin Valisi Atilla Toros’un “15 Temmuz Demokrasi Ve Millî Birlik Günü” Mesajı14 Temmuz 2025 Pazartesi 14:51
  • Tarsus TSO Başkanı Koçak’tan 15 Temmuz Mesajı14 Temmuz 2025 Pazartesi 14:12
  • Büyükşehir MERCAN Bilim Merkezi’nde Çocuklara Afet Eğitimi Veriliyor14 Temmuz 2025 Pazartesi 13:30
  • “Kene Isırığında En Önemli Şey, Panik Yapmadan Bilinçli Müdahaledir”14 Temmuz 2025 Pazartesi 12:49
  • Tarsus'ta kaza, 1 kişi hayatını kaybetti, 3 yaralı 13 Temmuz 2025 Pazar 17:32
  • Yenice Sıdkı Baba Cemevi’nde Aşure Lokması Yenildi13 Temmuz 2025 Pazar 15:06
  • Özel Harekat Polisi Aydoğan Sukuşu Mersin’de kazada yaşamını yitirdi13 Temmuz 2025 Pazar 14:01
  • MESKİ, Kuraklıkla Mücadelede Stratejik Ve Yenilikçi Su Yönetimini Güçlendiriyor13 Temmuz 2025 Pazar 13:17
  • Futbol Heyecanını Yaylalara Taşıyan ‘30 Ağustos Zafer Kupası’ İçin İlk Düdük Çaldı13 Temmuz 2025 Pazar 13:14
  • Müezzine Bıçaklı Saldırı Anı Güvenlik Kamerasında13 Temmuz 2025 Pazar 13:11
  • Tarsus'ta suikast silahı ele geçirildi 13 Temmuz 2025 Pazar 07:08
  • Mersin Büyükşehir’den Orman Yangınlarına Karşı “Afişli Uyarı!”12 Temmuz 2025 Cumartesi 13:15
  • Büyükşehir Zabıtası Kaldırım ve Yol İşgallerine Geçit Vermiyor12 Temmuz 2025 Cumartesi 12:31
  • Akdeniz Gazetesi ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1
    SON DAKİKA
    Seçer, TBB Başkan Vekilliğine Seçildi
    Tarsus’ta orman yangını çıkaran şahıs Jandarma tarafından yakalandı
    Mersin Kızkalesi’nde operasyon: 22 şüpheli yakalandı
    MERCAN Yaz Tatilinde De Çocukların Vazgeçilmez Adresi Oluyor
    MESKİ, Berdan ve Pamukluk Baraj Gölleri Havza Koruma Planı’nı Tamamladı
    Tarsuslu iki genç 2. lig takımına transfer oldu
    Tarsus’ta “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” anma programları düzenlendi
    Gücenmez ailesinin acı günü
    ‘Köy Bizim, Şenlik Bizim’ Bu Yıl Anamur’da Coşkuyla Başladı
    Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz Ayı 1. Birleşimi Gerçekleştirildi
    Salim Takan yaşam mücadelesini kaybetti
    “Doğa Makarna” firmasında çalıştırılmak üzere Paketleme ve Üretim elemanları aranıyor
    Gizem Nur ve Kutlu yaşamlarını birleştirdi
    Mersin Valisi Atilla Toros’un “15 Temmuz Demokrasi Ve Millî Birlik Günü” Mesajı
    Tarsus TSO Başkanı Koçak’tan 15 Temmuz Mesajı