Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 yılı temasını belirlemeye çalışıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bu konuda çeşitli kurumlardan isim önerileri sunuluyor.
Daha önceki yıllarda, 2018 “Troia”, 2019’u “Göbeklitepe” yılı ilan eden bakanlık 2020 yılı için tema arayışında.
Aratos Dergisi olarak biz de antik çağda yaşamış Tarsuslu filozof Aratos’un adını öneriyoruz: 2020 “Aratos” yılı olsun.
Mersin’de uzun zamandır Soli/Pompeipolis antik kentinde kazılar yürüten Prof. Dr. Remzi Yağcı, konuyla ilgili görüşlerini paylaşarak, “Aratos Yılı” için çalışma yürütülmesi gerektiğini dile getiriyor.
Antik çağda, Anadolu’da ilk filozof Thales’den başlayarak pek çok düşünürün astronomi ve matematik ile ilgilendiği ve çalışmalar yaptığı bilinmektedir.
Ancak bizim topraklarımızda astronom olarak anılan tek filozof Tarsuslu Aratos’tur. Ayın yüzeyinde ve Apollo 13’ün indiği yerin yakınlarında NASA’nın koyduğu Aratos adını taşıyan bir krater bulunmaktadır.
Uzay çağındayız ve Türkiye uzay teknolojisinde yaptığı ve yapacağı tanıtım çalışmalarda bir gökbilimci Aratos’un adı etkili olur.
Bunun bir diğer anlamı da Anadolulu bir Astronom Aratos’un hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtılmasına katkıdır.
Aratos Dergisi 2011’i “Aratos Yılı” ilan etmişti
Tarsus’ta yayınlanan Aratos dergisi, daha önce 2011’i “Aratos Yılı” ilan etmiş ve M.Ö. 4. Yüzyılda Yaşamış, şair, Matematikçi ve Astronom filozof Aratos adına yıl boyunca etkinlikler gerçekleştirmişti.
Şimdi bu girişim, ulusal ve uluslararası alanda yapılmalı ve 2020 “Aratos” yılı ilan edilmelidir.
Aratos Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Gazeteci-Yazar Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin olarak, “Biz dergi olarak, 2011 yılını Aratos yılı ilan etmiştik. Birleşmiş Milletler, Unesco, Unicef, AB, gibi uluslararası kuruluşlar ve çeşitli ülkelerin devletlerine ait bakanlıklar ile yerel yönetimler kimi zaman bir şahsiyetin, kimi zaman da bir temanın adına gün, hafta ya da yıl ilan ederek ve etkinlikler gerçekleştirmektedirler.
Aslında benzer çabaların yerelliklerde de yapılabileceğini ve kentin yetiştirdiği değerleri yeni kuşaklara bu yolla anlatabileceğimizi düşündük. Ayrıca bir yılı bir kişi ya da konu adına ilan etme yetkisinin yukarıda anılan kuruluşların tekelinde olmadığını sanıyoruz.
Bu çerçevede, Aratos dergisinin ayak bastığı yerellikte kültürel bir çaba olarak biz de 2011 yılını “Aratos Yılı” ilan etmiştik.
Böylece, toplumun özellikle de genç kuşaklarda tarih bilincinin gelişmesine ve hafızaları yenileme adına bir katkı sunmayı amaçlamıştık. Aratos dergisi olarak bu geleneği sürdürüyoruz ve bugüne kadar, Yaşar Kemal’den, Abidin Dino’ya, Prof. Cavit Orhan Tütengil’den Vedat Türkali’ye kadar ülkemizin değerli aydınlarının adına ilan ettiğimiz yıllar oldu.” diye konuştu.
Filozof adına 16 yıldır bir felsefe dergisi yayınladıklarını dile getiren Uğur Pişmanlık, Aratos adı üzerinden ticari beklentilere karşı olduğunu dile getirerek, “Aratos bir filozoftur. Özellikle Mersin’de belli çevrelerin Aratos üzerinden bir marka değeri oluşturarak, marka şehir yaratma, turizm yatırımları ve ticari beklentiler içinde olunmasının karşısındayız. Aratos adına yakışan felsefi çabalardır. Aratos dergisi olarak, bu düşünürün adına bir sanatevi kurduk, Aratos Felsefe Okulu oluşturduk ve onun adına pek çok kültür sanat etkinliği gerçekleştirdik. Aratos’u popülerleştirerek, ticari bir figür olarak görme çabası, tarihe, felsefeye ve bu toprakların uygarlık kültürlerine hem saygısızlık hem ihanettir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020’yi Aratos Yılı ilan etse de etmese de Aratos’un filozof olduğu unutulmadan ona yakışır işler yapılmalıdır” dedi.