Psikolog Dilber Demir Baydar, okula yeni başlayan çocuklara nasıl davranılacağı konusunda anne ve babaları uyardı.
Psikolog Dilber Demir Baydar, Tarsus’ta kreş ve gündüz bakımevi olarak hizmet veren Tarsus’un seçkin kreşi olarak ün yapan Rengarenk Kreş i ziyaret ederek kreşin sahipleri genç girişimciler Nurhayat Okur ve Demet Çürük ile bir süre görüştü.
Anne ve babaların okula yeni başlayan çocuklara karşı nasıl davranmaları konusunda detaylı açıklamalarda bulunup, uyaran Baydar, “İlk gün kimi çocuk için kolaydır, kimisi için ise travmatik olabilir. En büyük kâbus, anne-babadan ayrılmak.
Yemek yemek, tuvalete gitmek de ilk günlerin en zorlu işleri. Hemen hemen tüm çocukların böyle şikayetleri vardır. Eğer ki çocuğunuz anaokuluna gitmemişse ilkokulun ilk günü, ailenin koruyucu kanatlarından ayrılış demektir. Arkadaşlıklara zaman vardır, öğretmenlerin sevgisini hissetmek için de erkendir.
Bu çocuklar daha çok sorun yaşamaktadır. Kreş veya anaokuluna giden çocuklar yani yaşıtlarıyla bir arada bulan çocuklar birinci sınıfa başlarken adaptasyon sürecini yok denilecek kadar sorunsuz yaşıyorlar.
Anne- babadan daha önce ayrıldıkları için evden ayrılma korkuları olmayacak. Daha önce yaşıtları ve öğretmenlerle bolca vakit geçirdikleri için okul ortamına alışmaya zorlanmayacaklardır. Tam aksine okula başlayacakları için mutlu ve heyecanlı olacaklardır.
İlkokul; çocukların sosyalleşmeye başladıkları ilk yerlerden biridir. Dolayısıyla aileden sonra girdikleri bu alanda kaygılanmaları, korkmaları çok normaldir. Aileler olarak endişelenmemeliyiz. Biz ne kadar sakin olursak bu süreç o kadar kısa sürecektir. Çocuk anne-babadan ayrı kalacak. 6-7 yaş çocuğundan bahsediyoruz.
Oyun çocuğu... Artık oyun dönemi bitmiştir. Farklı bir sosyal çevre vardır. Orada anneanne yok, dede, hala, dayı yok.. Hiç tanımadığı yüzler var. Kimler var? Öğretmenler, hayatında görmediği çocuklar... İşte bu onları kaygılandırıyor. Bu da çok normaldir” dedi.