MERSİN Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve beraberindeki heyet, Tarsus’a yeni fakülteler kazandırılması ve gelecekte Tarsus Üniversitesi’nin alt yapısını oluşturacak binaları yapılması planlanan arazilerde incelemelerde bulundu.
Rektör Çamsarı ve Rektör yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı ve Prof. Dr. Ali Kaya, Tarsus Teknik Eğitim fakültesi dekanı Mustafa Külekçi, Rektör danışmanı Barış Buldum’dan oluşan Mersin Üniversitesi heyeti, Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Belediye Başkanı Şevket Can, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ve Kent Konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu ile birlikte, Belediyeye ait olan 400 dönümlük arazi ile hemen karşısında bulunan Çukurova Sanayi İşletmelerine ait 110 dönümlük alanda incelemelerde bulundu.
Kaymakam Hasan Göç, 10 bin yıllık geçmişe sahip olan Tarsus’ta geçmişte dünyanın ilk üniversitelerinden birinin kurulduğunu ve 54 vilayetten büyük olan Tarsus’un mutlaka bir üniversitesi olması gerektiğini, bunun için yeni fakültelerin kurulmasıyla üniversitenin alt yapısının oluşturulacağını söyledi.
Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, 260 dönümü Belediyeye ait olan 400 dönümlük arsa ile 110 dönümü Karamehmetler’e ait olan arazinin yanı sıra çevrede 500 dönümlük bir alan daha bulunduğunu ve yaklaşık bin dönümlük alanın üniversiteye tahsis edilebileceğini söyledi.
Tarsuslular olarak uzun yıllardır Üniversite beklentisi içinde olduklarını, ancak Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak yeni açılacak olan fakültelerle Tarsus Üniversitesi’nin temelini oluşturabileceklerini belirten Şevket Can, “Biz arsaları veririz. Ancak süreç uzun olmasın. Çünkü süreç uzun olursa sıkıntı yaşarız. Bu nedenle çalışmaların hızlandırılmasını arzu ediyoruz. Bu konuda karşılıklı olarak özveride bulunuyoruz. Bizimde, sizinde iyi niyetlerimiz ortada. Bu konuda en hızlı bir şekilde hareket etmeliyiz” dedi.
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise, Tarsus’un potansiyelini çok iyi bildiklerini, bu konuda Üniversite yönetimi olarak Tarsus’a yeni fakültelerin kurulması için çalışmalarına hız vereceklerini belirterek, “Biz yasaların gerektirdiği şekilde dosyalarımızı hazırlar, YÖK’e ve Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığına göndeririz. Bu yaklaşık 2 ayımızı alır. Bundan sonra Milletvekillerimiz işin Ankara boyutuyla devreye girip, işleri hızlandırabilirler. İlk etapta Tarsus’ta Sivil Havacılık Fakültesi’ni kurmayı planladık. Zaten gerisi çorap söküğü gibi gelecektir” dedi.
Tarsus'a daha öncede birkaç defa geldiğini, ancak Kaymakam ve Belediye Başkanıyla ilk kez bir araya gelerek gezdiğini belirten Rektör Çamsarı, “Bunda amaç şu; yeni bir alan tanıtıldı bize. Sağ olsunlar bu konuda ciddi bir yer gösterdiler. Yeni açacağımız fakültelerin yerleşimi açısından bizim kaygımız kalmadı. Çünkü bu güne kadar, bizi engelleyen ana şey Tarsus’taki mevcut fakülte ve yüksek okulların su havzasına yakın olmasıydı ve orada biz bir laboratuvar binası yada fakülte binası bile inşa edemiyorduk. Çünkü su havzası nedeniyle izin verilmiyordu. Şu anki düşüncem benim, açık söyleyeyim buraya yeni fakülteler ve eski fakültelerinde buraya taşınması, yüksek okullar dahil. Gördüğümüz arazilerin üzerinde yeni ve güzel bir kampüs oluşturulması başlı başına bence güzel bir proje olur. O konuda zaten Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Ticaret Borsası Başkanımız ve diğer sivil toplum kuruluşlarımız bu konuda arkamızda, biz bunu biliyoruz. Halkımızdan da destek istiyoruz bu konuda, siyasilerimizle de bu konuları istişare edeceğiz. İnşallah elimizden geldiğince de hızlı bir şekilde buralara yeni okulların taşınması sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.
Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya da, Borsa yönetimi ve diğer sivil toplum kuruluşları olarak her türlü maddi ve manevi desteğe hazır olduklarını söyledi.
Üniversite heyetiyle Tarsus protokolü gezi ve inceleme kapsamında Daniyel Peygamberin türbesinin bulunduğu Makam Camii ve Kent Müzesi’ni de ziyaret etti.