Tarsus Gözlükule Höyüğü'nde bu yıl ki kazı çalışması başladı. Kazı ekibi başkanlığını Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aslı Özyar'ın yaptığı Gözlükule Höyüğünde geçen yıl kazı çalışması yapılmamış, sadece depo çalışmaları yapılmıştı.
Kazı heyeti görevlilerinden olan Colombia Üniversitesi Doktora öğrencisi Serdar Yalçın, Gözlükule Höyüğü'nün Anadolu arkeolojisinde çok önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, 2007 yılında başlanılan bilimsel kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 200 metre karelik alanda 5 ayrı açma noktasında Neolitik çağdan itibaren çeşitli dönemlere ait bulgulara rastlanıldığını söyledi.
Serdar Yalçın, Gözlükule'nin Anadolu tarihini anlamak açısından çok önemli olduğunu, sebebinin ise Neolitik dönemden İslami döneme kadar aralıksız olarak yerleşime tabi olduğunu kaydetti.
Şimdiye kadar yapılan kazı çalışmalarındaki bulgular arasında, gündelik yaşama ait gelenekler, yaşam, camdan yapılmış deney tüpleri, tunçtan imal edilmiş tıp aletleri yer aldığını ve hijyen gibi konularda geniş bilgi ve bulgulara ulaştıklarını belirten Serdar Yalçın, ''Bu yılki kazılarımızda değişik mimari ve küçük bulgulara rastladık. İslami dönemden başlayarak klasik dönem öncesine kadarki dönemlere ait mimari bulgulara ulaştık. Değişik açmalarımızdan farklı buluntular gelmektedir. Daha çok Roma dönemine ait buluntular gelmekte, diğer açmalarımızda ise İslami döneme ait buluntular mevcut'' dedi.
12 Üniversite öğrencisi ile lisans ve doktora öğrencilerinin yanı sıra işçilerinde çalıştığı kazı çalışmaları 29 Haziran 2012 tarihine kadar devam edecek.
Gözlükule höyüğünden elde edilen ve edilecek olan bulgular, şu anda restore edilmekte olan Saint Paul Anıt Müze yanındaki eski çırçır fabrikasının hangarlarındaki laboratuarlarda incelenecek.
Tarsus Akdeniz Gazetesi