Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Facebook Firmasından Alınan Hizmetin Vergilendirilmesi

25 Aralık 2022 Pazar 22:38
Ahmet Akın
VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:
Anılan Kanunun; - 227 nci maddesi, "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir. Bu Kanuna göre kullanılan veya bu Kanunun Maliye ve Gümrük Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen zorunlu bilgileri taşımaması halinde bu belgeler vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılır.
 
Öte yandan, 253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Yurt Dışında Faaliyette Bulunan Mükelleflere Yaptırılan İş ve Hizmetler Karşılığında Alınan Belgelerle İlgili İşlemler" başlıklı B bendinde; "Vergi Usul Kanununun kayıt nizamına ilişkin 215 inci maddesinde, bu Kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulmasının mecburi olacağı belirtilmiş 227 nci maddesinde de "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almıştır.
 
Söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229 uncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.
Buna göre, yurt dışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükellefler, bu belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgelerin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstereceklerdir. Ancak inceleme sırasında inceleme elemanınca lüzum görülmesi halinde, mükellefler bu belgelerini tercüme ettirmek zorundadırlar." açıklamalarına yer verilmiştir.
 
KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmış, maddenin üçüncü fıkrasında ise dar mükellefiyet mevzuuna giren kurum kazancının hangi kazanç ve iratlardan oluştuğu belirtilmiştir.
 
 Mezkûr Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında ise dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı; bu fıkranın (d) bendinde ise Vergi Usul Kanununun 11 inci maddesinin yedinci fıkrası kapsamındaki ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerektiği belirtilmiştir.
 
Bu fıkra ile Cumhurbaşkanına verilen yetki, 19/12/2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 18/12/2018 tarihli ve 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kullanılmıştır.
 
Söz konusu Kararın eki Kararın 1 inci maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılanlara internet ortamında verilen reklam hizmetlerinin vergi kesintisi kapsamına alınmış olduğu, bu hizmetlere ilişkin olarak hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden, ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın vergi kesintisi yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştır.
 
Mezkûr Kararın 2, 3 ve 4 üncü maddeleri gereğince, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere (ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın) yapılan ödemeler üzerinden;
 
 - Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca %15,
 - Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi uyarınca %0,
 - Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesi uyarınca %15  oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.
 
Buna göre, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti veren veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden dar mükellef kurumlara yapılan ödemeler üzerinden, 476 sayılı Kararın eki Karar gereğince, %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla, yurt dışı mukimi firmalardan alınan internet ortamında reklam hizmetlerine ilişkin olarak yurt dışı mukimi firmalara, Türk firma tarafından 1/1/2019 tarihinden itibaren yapılacak ödemeler üzerinden, 476 sayılı Kararın eki Karar gereği %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.
 
 KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:
 
Konu hakkında ayrıntılı açıklamalara KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.2.1.) bölümünde yer verilmiştir.
Buna göre, Türkiye’deki firmanın, yabancı ülke mukimi firmadan aldığı ve Türkiye'de faydalanılan reklam hizmeti 3065 sayılı KDV Kanununun 1 inci maddesine göre KDV'ye tabidir. Söz konusu mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunması halinde hizmete ilişkin düzenlenen faturada hesaplanan KDV'nin firma  tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmekte olup, bu faturada gösterilen KDV'nin firma tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkündür. Söz konusu mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması halinde ise hesaplanan KDV'nin firma tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.
 
ahmetakinmersin@gmail.com
 

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • Çin’in Teknolojik Mucizesi3 Aralık 2023 Pazar 14:27
  • Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olacak Kişisel Gelişim Yolları27 Kasım 2023 Pazartesi 11:49
  • Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Zorluklar17 Kasım 2023 Cuma 21:52
  • Edebiyatı başarılı kılan nedir?11 Kasım 2023 Cumartesi 12:24
  • İşletme Yöneticileri İçin 12 Etik İlke27 Ekim 2023 Cuma 18:24
  • Perakendeciler Öncelikli Olarak Müşterilerin Sıkıntılı Noktalarını Hafifleten Teknolojilerle Yenilik Yapmaya Odaklanmalıdır21 Ekim 2023 Cumartesi 15:16
  • Sinemanın Sosyal ve Kültürel Alandaki Etkileri13 Ekim 2023 Cuma 19:55
  • Türkiye, Teknolojide ve İyi Eğitilmiş İşgücünde Geri Kalıyor8 Ekim 2023 Pazar 14:04
  • Başarılı Bir Belediye Başkanlığı Temelde Başkalarını Etkilemekle İlgilidir29 Eylül 2023 Cuma 18:22
  • Topluluk Önünde Konuşma Becerisini Geliştirmeye Başlamak İçin Kullanılabilecek Yöntemler23 Eylül 2023 Cumartesi 09:31
  • En İyi İletişim Becerileri16 Eylül 2023 Cumartesi 15:10
  • Belediye Başkanları İçin Temel Beceriler11 Eylül 2023 Pazartesi 08:41
  • Sürdürülebilir İş Büyümesini Sağlayacak Faktörler2 Eylül 2023 Cumartesi 09:38
  • Teknoloji Rekabet Üretkenliğini Artırmanın En Etkili Yoludur26 Ağustos 2023 Cumartesi 13:05
  • Tarımsal Üretimde Kalite Ve Verimliliği Artırmanın Yolları18 Ağustos 2023 Cuma 18:52
  • Marka gücü işletmeler için neden önemlidir?17 Ağustos 2023 Perşembe 11:21
  • Endüstriyel Teknolojide Gelecek Dijital Dönüşümde6 Ağustos 2023 Pazar 14:33
  • Yeni Nesil Merkezi Ve Yerel Yönetim Anlayışı30 Temmuz 2023 Pazar 13:37
  • Bütçede Olmayan Paranın Harcanması Seçim Kazandırdı Ama Türkiye’yi Mutsuz Etti25 Temmuz 2023 Salı 11:55
  • Belediye Başkanları için en büyük tehlike yönetimin hantallaşmasıdır16 Temmuz 2023 Pazar 15:43
  • Tarsus Akdeniz ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1