Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Dövize Endeksli Satışlarda Katma Değer Vergisi İle Kurumlar Vergisi Uygulaması

30 Temmuz 2022 Cumartesi 13:00
Ahmet Akın
1- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:
 
 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
 
Ticari kazancın tespitinde geçerli olan iki temel ilke "dönemsellik" ve "tahakkuk esası" ilkeleridir. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar veya mahiyet itibariyle kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin eksiksiz tekemmül etmesinin yanı sıra, miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Ticari kazancın elde edilmesi tahakkuk esasına bağlanmış bulunduğundan, bir gelir unsurunun özel bir düzenleme bulunmadığı sürece, mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği dönem kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. Dönemsellik ilkesi ise bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanması gerekmektedir.
 
Buna göre,  yurt dışından ithal edilen emtianın dövize endeksli vadeli satışında vade farklarının satış faturasına dahil edilmesi ve o dönemin hasılatı olarak dikkate alınması gerekmektedir.
 
Diğer taraftan, söz konusu satışların finansmanı amacıyla kredi kullanıldıysa,  değişken faiz ödemeli kredilere ilişkin faiz tutarlarının, faizin tahakkuk ettiği dönemlerde kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.
 
2- VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN :
 
213 sayılı Vergi Usul Kanununun; 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."
 
280 inci maddesinde, "Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tespit olunur.  Bu madde hükmü yabancı para ile olan senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da caridir."
 
281 inci maddesinde "Alacaklar mukayyet değerleriyle değerlenir. Mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit alacaklar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınır. Vadesi gelmemiş olan senede bağlı alacaklar değerleme gününün kıymetine irca olunabilir. Bu takdirde, senette faiz nispeti açıklanmış ise bu nispet, açıklanmamışsa Cumhuriyet Merkez Bankasının resmi iskonto haddi uygulanır." hükümlerine yer verilmiştir.
Bu itibarla, satışı yapılan ithal emtiaya ilişkin olarak müşteriler adına vade farkı dahil toplam satış tutarı üzerinden fatura düzenlenmesi, düzenlenecek faturaların Türk parası karşılığının hesaplanmasına esas teşkil etmek üzere fatura düzenleme tarihindeki Merkez Bankası döviz alış kurunun dikkate alınması gerekmektedir.
 
3- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN: 
Katma Değer Vergisi açısından bir malın vadeli veya peşin satılması katma değer vergisi açısından sonucu etkilememektedir. Mal veya hizmet faturasının kesilmesi esnasında, müşteriye tanınan vade ve buna bağlı olarak ortaya çıkan vade farkının belli olduğu hallerde bu farkın bedele dahil edilmesi gerekmektedir. Peşinen bilinen vade farklarına ait katma değer vergisi asıl işleme ait katma değer vergisi ile birlikte doğmaktadır. Bu nedenle dövize endeksli vadeli satışlarda, satış anında belli olan vade farklarının satış bedeline ve satış faturasına dahil edilmesi gerekmekte olup, vade farklarına malın satış tarihi yerine aylık ya da üçer aylık dönemlerde tahakkuk eden tutar üzerinden fatura düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.
 
ahmetakinmersin@gmail.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olacak Kişisel Gelişim Yolları27 Kasım 2023 Pazartesi 11:49
  • Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Zorluklar17 Kasım 2023 Cuma 21:52
  • Edebiyatı başarılı kılan nedir?11 Kasım 2023 Cumartesi 12:24
  • İşletme Yöneticileri İçin 12 Etik İlke27 Ekim 2023 Cuma 18:24
  • Perakendeciler Öncelikli Olarak Müşterilerin Sıkıntılı Noktalarını Hafifleten Teknolojilerle Yenilik Yapmaya Odaklanmalıdır21 Ekim 2023 Cumartesi 15:16
  • Sinemanın Sosyal ve Kültürel Alandaki Etkileri13 Ekim 2023 Cuma 19:55
  • Türkiye, Teknolojide ve İyi Eğitilmiş İşgücünde Geri Kalıyor8 Ekim 2023 Pazar 14:04
  • Başarılı Bir Belediye Başkanlığı Temelde Başkalarını Etkilemekle İlgilidir29 Eylül 2023 Cuma 18:22
  • Topluluk Önünde Konuşma Becerisini Geliştirmeye Başlamak İçin Kullanılabilecek Yöntemler23 Eylül 2023 Cumartesi 09:31
  • En İyi İletişim Becerileri16 Eylül 2023 Cumartesi 15:10
  • Belediye Başkanları İçin Temel Beceriler11 Eylül 2023 Pazartesi 08:41
  • Sürdürülebilir İş Büyümesini Sağlayacak Faktörler2 Eylül 2023 Cumartesi 09:38
  • Teknoloji Rekabet Üretkenliğini Artırmanın En Etkili Yoludur26 Ağustos 2023 Cumartesi 13:05
  • Tarımsal Üretimde Kalite Ve Verimliliği Artırmanın Yolları18 Ağustos 2023 Cuma 18:52
  • Marka gücü işletmeler için neden önemlidir?17 Ağustos 2023 Perşembe 11:21
  • Endüstriyel Teknolojide Gelecek Dijital Dönüşümde6 Ağustos 2023 Pazar 14:33
  • Yeni Nesil Merkezi Ve Yerel Yönetim Anlayışı30 Temmuz 2023 Pazar 13:37
  • Bütçede Olmayan Paranın Harcanması Seçim Kazandırdı Ama Türkiye’yi Mutsuz Etti25 Temmuz 2023 Salı 11:55
  • Belediye Başkanları için en büyük tehlike yönetimin hantallaşmasıdır16 Temmuz 2023 Pazar 15:43
  • İleri ve yüksek teknoloji zengin ve fakir arasındaki uçurumu derinleştiriyor mu?8 Temmuz 2023 Cumartesi 11:53
  • Tarsus Akdeniz ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1