Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Seçer: “Mersin’de 2020 yılından bu yana vahşi depolama olmadı”

Güncel
Tarih: 27 Haziran 2025 Cuma 15:59
Seçer: “Mersin’de 2020 yılından bu yana vahşi depolama olmadı”
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Ulusal Depozito Yönetim Sistemi’nin Mersin’de uygulanmasına yönelik olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın öncülüğünde, Türkiye Çevre Ajansı koordinasyonunda ve Mersin Valiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Mersin Depozito Yönetim Sistemi Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Ulusal Depozito Yönetim Sistemi’nin kentteki uygulama süreci, yerel paydaşlarla kurulacak iş birliği ve teknik altyapı hazırlıkları ele alındı. Depozito sisteminin çevresel etkileri, atık yönetiminde sağlayacağı katkılar ve geri dönüşüm oranlarının artırılmasına yönelik beklentiler doğrultusunda yapılan toplantıda, sistemin Mersin’de etkin şekilde uygulanması için atılması gereken adımlar değerlendirildi.
 
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra; Mersin Valisi Atilla Toros, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinçci, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ilçe belediye başkanları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
 
Başkan Seçer: “2024 yılında 720 bin ton çöpü bertaraf ettik”
 
Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Depozito Yönetim Sistemi tanıtım video gösteriminin ardından konuşmalara geçildi. Geri dönüşüm konusunda yerel yönetimlerin üzerine büyük görev düştüğünü kaydeden Başkan Seçer, ilçe ve büyükşehir belediyelerinin sorumluluğunun büyük olduğunu kaydetti. Mersin’de gayri resmi olarak 2,5 milyon insan yaşadığını ve geniş bir hinterland olduğunu belirten Seçer, “2024 yılı itibariyle yıllık evsel nitelikli katı atık miktarımız 720 bin ton, bu da günlük 1973 tona tekabül ediyor. Aylık olarak ise 86 ton plastik, metal, kağıt, karton ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu rakamların artması lazım” sözlerine yer verdi.
 
“Aydıncık, Anamur, Bozyazı bölgesi için de bertaraf tesisi alanına ihtiyacımız var”
 
Büyükşehir’in Merkez, Silifke ve Tarsus’ta bertaraf tesislerinin olduğunu, Anamur, Bozyazı ve Aydıncık bölgesi için de tesis kurmak istediklerini dile getiren Seçer, “Aydıncık, Bozyazı, Anamur bölgesinde bertaraf tesisi kuracağımız alana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından fidan dikildiğini gördük. Çok temaslarda bulunduk, ‘Burayı tekrar bize verin’ dedik çünkü spesifik olarak lokasyon önemliydi. Bizzat dönemin Tarım ve Bakanlığı ile görüştüğümüz halde bu konuda maalesef adım atılmadı” dedi.
 
Mersin’de 2020 yılından itibaren 1 kilogram çöpün dahi vahşi depolama yöntemiyle depolanmadığını vurgulayan Seçer, “2024 yılında belediyelerimizin topladığı ve bize ilettiği 720 bin ton çöpü bertaraf ettik. Ayrıca tesislerimizde elektrik enerjisi üretiyoruz. 2024 yılında 94 bin megavat elektrik üretimi gerçekleştirdik. Bu da yıllık yaklaşık 110 bin hanenin aydınlatıldığı anlamına geliyor. Çöp iyi değerlendirilebilirse hem çevre sağlığı hem de ekonomi açısından çok önemli kazanımlar oluyor. Bu proje bizim açımızdan önemli, destekleyeceğimiz, her noktasında olabileceğimiz ve katkı sunabileceğimiz bir proje” ifadelerine yer verdi.
 
Kent genelinde tıbbi atıkların da toplanıp çevreye zarar vermeden bertaraf edildiğini söyleyen Seçer, “1 yılda toplam 3 bin 160 ton tıbbi atık topluyor ve bunları uygun koşullarda bertaraf ediyoruz. Kendi belediyemizin de çöplerini yönetme amaçlı çalışmalarımız var. Bunları da usulüne uygun şekilde yönetiyoruz. Bizim belediyemizin 112 biriminde sıfır atık belgesi var, bunu biz kazandırdık” diye konuştu.
 
“Çocuklarımızın eğitimine katkı sunacak projeler geliştiriyoruz”
 
Büyükşehir Belediyesi olarak kent genelinde sürdürülebilir çevre projelerini hayata geçirdiklerini kaydeden Seçer, bunlardan bir tanesinin de ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz’ projesi olduğunu, bu proje ile plastiksiz bir kent ve kentlilik bilinci yaratmanın yanı sıra geri dönüşüm kültürünü her yaşa aşılamak amacı taşıdıklarını ifade etti. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı ile de iş birliği halinde çalıştıklarını belirten Seçer, Türkiye’nin ilk ve tek çevre temalı bilim merkezi Mercan’da 20 ayda yaklaşık 150 bine yakın ziyaretçi ağırladıklarını dile getirdi. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğunun çocuklardan oluştuğundan bahseden Seçer, “Bizim orada ‘Akıllı Atık Otomatı’mız var. Bizler burada konuştuğumuz konuyu 20 ay öncesinde orada çocuklarımıza öğretmeye başladık. Geri dönüşüme gidecek olan plastikleri bu kutulara atmaları gerektiğini anlatan eğitimlere başladık” dedi.
 
“Kamuyu yönetirken bilimsel yöntemler ve anlayışla çalışma zorunluluğumuz var”
 
Belediye başkanı olarak yönetim anlayışında bilimi esas aldıklarını ve çalışmaları da bu doğrultuda yürüttüklerini aktaran Seçer, “Biz kamu yöneticisiyiz. Belli kurallar ve kaideler çerçevesinde kamuyu yönetirken bilimsel yöntemler ve anlayışla çalışma zorunluluğumuz var. Bu işlerin temelinde eğitim var. Biz her ne kadar bu konularda çok değerli projeler yapsak da temelde ağaç yaş iken eğilir. Bu ülkede yaşayan bireylerin çocukken eğitim döneminde çevre bilinci kazanması gerekiyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
Vali Toros: “Bu sistem; israfı önleyen, kaynakları koruyan ve doğayı yaşatan güçlü bir adımdır”
 
Mersin Valisi Atilla Toros, toplantının doğa için oldukça önemli olduğunu belirtti. Çevreyi korumanın bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu söyleyen Toros, ‘Depozito Yönetim Sistemi’nin doğayı korumanın yanı sıra döngüsel ekonomiye geçişte de stratejik bir eşik olduğunu kaydetti. Toros, “Bu proje; israfı önleyen, kaynakları koruyan ve doğayı yaşatan güçlü bir adımdır. Kullanım sonrası değerlendirilmeyen her ambalaj doğada rastladığımız atıklara dönüşüyor. Bu tabloyu tersine çevirmek bizim elimizde. Yeni sistemle plastik, cam ve alüminyum ambalajlar kaynağında ayrıştırılarak toplanacak, ekonomiye geri kazandırılacak. Bu sayede hem doğa nefes alacak hem de ülkemiz kazanacak. Bu sistem sadece bir geri dönüşüm modeli değil, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakma iradesidir” dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin; Milli Eğitim’le iş birliğinde çocuklara verdiği çevre eğitimlerine değinen Toros, “Ağaç yaşken eğilir. Bunu son derece önemli buluyoruz” diye konuştu. Toros, ‘Depozito Yönetim Sistemi’’ni toplumsal bilinçlenme hamlesi olarak gördüklerini ve Mersin olarak pilot bölge olmaktan gurur duyduklarını da ifade etti.
 
Prof. Dr. Pirinççi: “Mersin, önemli başarı hikâyelerinden bir tanesi olacak”
 
Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinçci, ‘Depozito Yönetim Sistemi’ hakkında bilgiler vererek, sistemin dünyada ilk defa bu kadar geniş bir coğrafyada ve bu kadar kısa bir zamanda harekete geçecek olan bir sistem olduğundan söz etti. Prof. Dr. Pirinççi, “Bugün Mersin’in de sahip olduğu bu sistem sayesinde doğaya ciddi bir koruma kalkanı oluşacak ve beraberinde döngüsel ekonomi modeli çerçevesinde; başta sanayicilerimiz olmak üzere çeşitli sektörler bundan yoğun bir şekilde faydalanacak” dedi.
 
Sistemin Mersin, Erzurum, İzmir, Konya, Gaziantep, Samsun ve Sakarya olmak üzere 7 ilde hayata geçeceğinden söz eden Prof. Dr. Pirinççi, DOA İade Makinelerinin çeşitli kurum ve kuruluş binalarına da yerleştirildiğinden söz ederek, sistemin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Pirinççi,
 
Çakır: “Mersin’in pilot il seçilmesi isabetli bir tercihtir”
 
‘Depozito Yönetim Sistemi’nin 2026 yılı itibariyle tüm Türkiye’de hayata geçecek olduğundan söz eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Ülkemizin, milletimizin toplumsal huzur meselesi olan ekonomimiz ve ekonominin temeli olan üretimi korumakla, sahip olduğumuz kaynaklarımızı sağlıklı şekilde gelecek nesillere aktarmakla mükellefiz. Bu nedenle önemini çok iyi bildiğimiz böylesine bir projede pilot il seçilmenin isabetli bir tercih olduğunu söylemek isteriz” dedi.
 
Konuşmaların tamamlanmasıyla Türkiye Çevre Ajansı Depozito Yönetim Sistemi Direktörü Halime Sezer tarafından yapılan sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Toplantı, Depozito İade Makinesi Uygulamalı Tanıtımı’nın ardından sona erdi. Tanıtım sonunda ise Başkan Seçer ve protokol üyeleri, DOA İade Makinesi’ne geri dönüşüm malzemelerinden atarak, sistemi denedi.

 
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
  • “Kene Isırığında En Önemli Şey, Panik Yapmadan Bilinçli Müdahaledir”14 Temmuz 2025 Pazartesi 12:49
  • Tarsus'ta kaza, 1 kişi hayatını kaybetti, 3 yaralı 13 Temmuz 2025 Pazar 17:32
  • Yenice Sıdkı Baba Cemevi’nde Aşure Lokması Yenildi13 Temmuz 2025 Pazar 15:06
  • Özel Harekat Polisi Aydoğan Sukuşu Mersin’de kazada yaşamını yitirdi13 Temmuz 2025 Pazar 14:01
  • MESKİ, Kuraklıkla Mücadelede Stratejik Ve Yenilikçi Su Yönetimini Güçlendiriyor13 Temmuz 2025 Pazar 13:17
  • Futbol Heyecanını Yaylalara Taşıyan ‘30 Ağustos Zafer Kupası’ İçin İlk Düdük Çaldı13 Temmuz 2025 Pazar 13:14
  • Müezzine Bıçaklı Saldırı Anı Güvenlik Kamerasında13 Temmuz 2025 Pazar 13:11
  • Tarsus'ta suikast silahı ele geçirildi 13 Temmuz 2025 Pazar 07:08
  • Mersin Büyükşehir’den Orman Yangınlarına Karşı “Afişli Uyarı!”12 Temmuz 2025 Cumartesi 13:15
  • Büyükşehir Zabıtası Kaldırım ve Yol İşgallerine Geçit Vermiyor12 Temmuz 2025 Cumartesi 12:31
  • Tarsus Üniversitesi, ÜNİAR 2025 Genel Memnuniyet Sıralamasında Türkiye’de 27. Sırada Yerini Aldı11 Temmuz 2025 Cuma 12:00
  • Başkan Seçer, ‘Zeydan Karalar’a Özgürlük Mitingi’ne Katıldı11 Temmuz 2025 Cuma 11:50
  • Tarsus Cemevinde Aşure Lokması Yenildi11 Temmuz 2025 Cuma 11:28
  • Zirai İlaç Bayilerine Yönelik Bilgilendirme Toplantısı 10 Temmuz 2025 Perşembe 16:12
  • Yeni TOBB Akreditasyon Sistemi Değerlendirildi10 Temmuz 2025 Perşembe 16:10
  • Büyükşehir Ekipleri Trafik Güvenliği İçin Sahadaydı10 Temmuz 2025 Perşembe 16:06
  • MESKİ, Güzeloluk Mahallesi’nde Su Teminini Güvence Altına Aldı10 Temmuz 2025 Perşembe 16:04
  • Bilim Tutkunu Öğrenciler Muhtar Kent Stem Laboratuvarı’nda Buluştu10 Temmuz 2025 Perşembe 11:18
  • Tarsus'ta bir polis memuru yaralandı, bir şahıs hayatını kaybetti 9 Temmuz 2025 Çarşamba 20:33
  • Başkan Seçer, Silivri cezaevinde Zeydan Karalar ve Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etti9 Temmuz 2025 Çarşamba 18:06
  • Akdeniz Gazetesi ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1
    SON DAKİKA
    Salim Takan yaşam mücadelesini kaybetti
    “Doğa Makarna” firmasında çalıştırılmak üzere Paketleme ve Üretim elemanları aranıyor
    Gizem Nur ve Kutlu yaşamlarını birleştirdi
    Mersin Valisi Atilla Toros’un “15 Temmuz Demokrasi Ve Millî Birlik Günü” Mesajı
    Tarsus TSO Başkanı Koçak’tan 15 Temmuz Mesajı
    Büyükşehir MERCAN Bilim Merkezi’nde Çocuklara Afet Eğitimi Veriliyor
    “Kene Isırığında En Önemli Şey, Panik Yapmadan Bilinçli Müdahaledir”
    Tarsus'ta kaza, 1 kişi hayatını kaybetti, 3 yaralı
    Yenice Sıdkı Baba Cemevi’nde Aşure Lokması Yenildi
    Özel Harekat Polisi Aydoğan Sukuşu Mersin’de kazada yaşamını yitirdi
    MESKİ, Kuraklıkla Mücadelede Stratejik Ve Yenilikçi Su Yönetimini Güçlendiriyor
    Futbol Heyecanını Yaylalara Taşıyan ‘30 Ağustos Zafer Kupası’ İçin İlk Düdük Çaldı
    Müezzine Bıçaklı Saldırı Anı Güvenlik Kamerasında
    Tarsus'ta suikast silahı ele geçirildi
    Mersin Büyükşehir’den Orman Yangınlarına Karşı “Afişli Uyarı!”