Tarsuslu cam boncuk sanatçısı Çiğdem Özyiğit, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş olan cam boncuk sanatını Tarsus ve Mersin bölgesinde yaşatmaya çalıştığını söyledi.
Çiğdem Özyiğit (33) cam sanatına gönül vermiş birisi olduğunu ve yaklaşık 2 yıl önce cam boncuk sektöründe önemli bir isim olan ve bu işi İstanbul’da sürdüren Devlet Sanatçısı Sertaç Bayraktar’dan cam boncuk eğitimi aldığını ve kendisiyle yaklaşık 1 yıl boyunca cam boncuk imalatı ve eğitimi üzerinde çalıştığını söyledi.
Cam boncuk sanatını Tarsus ve çevresinde yaygınlaştırmak amacıyla memleketi olan Tarsus’a geldiğini ve Tarsus Sanat Derneği’nde Vetro cam atölyesini kurduğunu, burada hem cam boncuk imalatı ve hem de cam boncuk yapımı kursu vermeye başladığını vurgulayan Çiğdem Özyiğit, ‘Mandrelle cam boncuk yapımı’ yada diğer bir deyişle ‘Alevde cam boncuk yapımının’ günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar arasında olduğunu, alevde cam boncuk yapımının İngilizce'de lampworking veya flameworking diye adlandırıldığını ifade etti.
Özyiğit, “Cam sanatçılarının en çok kullandığı bu yöntemde; değişik tekniklerle cam boncuklar ya da küçük objeler yapılabilir. Alev altında ısıtılarak bal kıvamına getirilen çubuk camlar, mandrel üzerine sarılarak şekillendirilir. Camın erimesi için propan gazı ve oksijen ile birlikte çalışan şalomalar kullanılır. Oksijen kaynağı olarak oksijen tüpleri ya da oksijen konsantratörleri kullanılır. Cam 1200 C de bal kıvamına gelir. Yapım sırasında önce mandrelin üzerine ayırıcı sürülmesi gerekir. Bu camın mandrele yapışmamasını sağlar. Mandreller yapmak istediğimiz boncuğa göre farklı çapta seçilebilirler. Farklı renkler ve değişik materyaller kullanarak farklı formda, farklı boyutta, farklı renkte yapmak istediğimiz tüm boncukları yapabiliriz. Tamamladığımız boncukları alevin en uç ılık noktasında tavlayıp, özel bir kum olan vermocolitin içinde yavaş yavaş soğutulur. Boncuklar soğuduktan sonra biraz suda bekletilip mandrel üzerinden çıkartılır ve temizlenir. Böylece cam boncuklarınızı dilediğiniz şekilde kullanabilir, satabilir yada hediye edebilirsiniz. Bu yöntemle yapılan çalışmalarda yapılan her obje kişiye özel orjinaldir. Çünkü benzeri yapılabilir fakat aynısı yapılamaz” diye konuştu.
Cam süsleme sanatının yeni bir sektör olabileceğini bu işi bilmeyenlere kurs vermeye devam edeceğini ifade eden Özyiğit, “Mandrel ile cam boncuk ile yöresel ve hediyelik eşya üretiminin daha ucuz, uygun ve kullanılabilir olarak yapabileceğini göstermek istiyorum. Bunu üretime yönlendirmek ve başta Tarsus ve Mersin olmak üzere yöremizin reklam ve tanıtımını yapmak istiyorum. Bu konuda başta Mersin Valimiz ve Tarsus Kaymakamımız ile diğer yetkililerimizin desteğini bekliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.
İletişim: Vetro Cam Atölyesi 0535 065 18 87