Dünyada 50’den az sayıda bulunan ve nesli tükenmekte olan Balık Baykuşu, Çukurova’nın en büyük ve tek hayvan parkı olma özelliğine sahip olan Tarsus Hayvan Parkı’nda koruma altında.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Adana Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, doğada yaralı halde bulunarak Tarsus Hayvan Parkı’na getirilen ve tedavisi devam eden Balık Baykuşu, iyileşmeyi bekliyor.
Dünyada sadece Toroslar ‘da bulunan nadir bir tür olan Balık Baykuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Adana Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sağ kanadı kırık bir şekilde Tarsus Hayvan Parkı’na getirildi ve tedavi altına alındı.
Gece yırtıcı kuşları takımı altında yer alan baykuşgiller familyasından bir baykuş türü olan Balık Baykuşu, Avrupa'da artık görülmezken, ülkemizde ise sadece Akdeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde yaşam mücadelesi veriyor. Dünyada sadece Toroslar ’da görülen bir tür olan Balık Baykuşu’nun bir tanesi de Tarsus Hayvan Parkı’nda tedavi ediliyor.
Sadece Toroslar ‘da yaşıyor
Balık Baykuşu’nun dünyanın ve Türkiye’nin en nadir görülen yırtıcı kuşlarından birisi olduğu ve tüm Avrupa kıtasında sayısının 10’u geçmeyeceği tahmin edilirken, bu tür şuan için sadece Toroslarda yaşıyor. Uzakdoğu, Güneydoğu Asya ve Toros Dağları’nda yaşayan bir kuş türü olan Balık Baykuşu, sıcak iklim kökenli bir kuş olduğu için Türkiye’de yalnızca Toros Dağları’nın eteklerindeki yaz kış sıcak olan vadilerde yaşayabiliyor. Yakın zamana kadar Toroslardaki neslinin tükendiği zannedilen Balık Baykuşu, diğer baykuşların aksine suda avlanıyor ve çoğunlukla balık, tatlı su yengeci, kurbağa gibi canlılarla besleniyor. Torosların etrafı ormanlarla kaplı vadilerinde, temiz akan nehir ve çaylarda yaşıyor.