
Uzun yıllardan bu yana gündemde olmasına rağmen var olan büyük projelerin tamamlanamaması, tarımsal ürünlerin para etmemesi, şehirde işsizliği had safhaya çıkardı
SON 25 yılda dev üretim tesislerini birer birer kaybeden, uzun zamandan bu yana gündemde olmalarına rağmen büyük projelerin bir türlü hayata geçirilememesi, Tarsus’taki işsizlik rakamlarını ülke ortalamasının üzerine çıkardı.
90’lı yıllar sonuna kadar ekonomik omurgasını oluşturan tekstil sanayini kaybeden, ardından gündeme gelen havaalanı, üniversite, sahil bandı, tarıma dayalı organize sanayi bölgesi, lojistik köy vs. gibi projelerin açılması için umut besleyen Tarsus’ta, bu projelerin hiçbirinin hayata geçmemesi nedeniyle ekonomi tek kelimeyle “can çekişir” hale geldi.
Eskiden fabrikaların yana yana çalıştırmak için işçi aradıkları, bu nedenle iç göç yoluyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan binlerce ailenin gelerek yerleştikleri Tarsus’ta, şimdilerde asgari ücretli sigortalı iş bulmak, devlet memurluğu kadar değerli hale geldi.
Türk ekonomisinin son 10 veya 20 yıldır konuta bağlı büyüme gösterdiği bir dönemde Tarsus’ta da sadece konut sektörünün büyüme gösterdiği gözlenirken, özellikle tarım ürünlerinin yeteri kadar para etmemesi, kentteki ekonomik daralmanın kısa vadedeki baş nedeni olarak gösteriliyor.
Suriye’de yaşanan iç savaş, Rusya ile yaşanan uçak krizi, yine son dönemde Kuzey Irak’ta iç savaş görüntülerinin yansıması tarım ürünleri ihracatını etkileyen başlıca nedenler olarak dikkat çekerken, yine iç piyasada vatandaşın alım gücünün her geçen gün düşmesi, onlarca ürünü yetiştiren Tarsus’un, tarım ekonomisinden hak ettiğini alamadığını gözler önüne seriyor.
ACİL ÖNLEM ALINMALI
TARSUS’ta yaşanan işsizlik sorununun çözümü için acil olarak Hükümetin onlarca yıldır gündemde olan havaalanı, lojistik köy, üniversite açılması ve özellikle tarıma dayalı organize sanayi bölgesinin açılması konusunda somut adımlar atması gerekiyor. Aksi taktirde ülkemizde veya çevre ülkelerde yaşanan çatışmalar nedeniyle sürekli olarak göç alan Tarsus’un geleceği hiç de iyi görünmüyor!