Günümüzde spor, bir ülkenin sosyo-ekonomik gelişiminin önemli bir bileşeni olarak ortaya çıkmaktadır. Spora aktif katılım toplum sağlığını ve üretkenliğini artırır, tıbbi harcamaları azaltır, karakterin disiplini özümsemesini sağlar, mükemmel liderler yetiştirir ve sosyal uyumu artırır.
Büyük bir spor etkinliğinin gerçekleştirilmesi altyapının geliştirilmesine yardımcı olur, istihdam yaratır, yabancı sermaye akışını güvence altına alır, oyuncular ve sporcular yetiştirir ve böylece bir ülkenin ekonomik kalkınmasına önemli ölçüde katkıda bulunur. Dolayısıyla sporun ekonomi ve toplum üzerindeki etkisinin çok boyutlu olduğu söylenebilir.
Spor gelişimi, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme ve kalkınmanın sağlanmasına yardımcı olabilecek önemli fayda sunmaktadır. Çalışmanın ana önerilerinden biri, spora yapılan her türlü yatırımın yeterli ve sürdürülebilir düzeyde olmasının, güçlü kurumlar, iyi yönetişim, pratik ve birbiriyle ilişkili politikalarla bir araya gelmesinin, gelişmekte olan ülkelerde sporun gelişimi ve ekonomik büyüme ve kalkınma için kritik öneme sahip olduğudur.
Ülkede spor heyecanı yaratmaya çalışmak önemlidir. Spor, sosyal medyada da çok önemli bir rol oynamaktadır. Bir ülkede herhangi bir büyük spor olayı meydana geldiğinde, farklı sektörlere fayda sağlar. İnsanlar biletlere daha fazla para harcıyor, spor markalı ürünleri satın alıyor, restoran ve kulüpleri ziyaret ediyor, TV izliyor ve daha pek çok şey yapıyor. Seyahat şirketleri, içecek şirketleri de etkinlikler sırasında kar elde ediyorlar. İş adamları ve ünlülerinde farklı sporları teşvik etmek ve geliştirmek için hükümetle birlikte çalışmaları önemlidir.
İktidarların her sporu teşvik etmek için daha fazla çaba göstermesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle bütçeden geniş tabanlı sporlara ayrılan payın artması gerekiyor. İkincisi sporun eğitim sisteminin ayrılmaz bir parçası haline getirilmesi olmazsa olmazdır. Üçüncüsü, gelişim projelerinin etkililiği periyodik olarak değerlendirilmelidir. Dördüncüsü, vatandaşlarına eşit katılım fırsatı sağlamak için çeşitli bölgelerde spor faaliyetlerinde tekdüzelik korunmalıdır. Aksi takdirde ülkenin spor alanındaki potansiyeli hiçbir zaman hayata geçirilemez.
Spor etkinleri sadece daha sağlıklı olmaya, insanların sosyalleşmesine ve belirli bir takıma ait olmasına katkıda bulunmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel veya ulusal ekonomiye de önemli katkı sağlayacaktır. Ülkenin imajının inşası, ülkenin büyük, uluslararası turnuvaların düzenlenmesini teşvik etmesi gerektiğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar spor tesislerinin varlığının, hem kalıcı hem de geçici işler yaratarak ekonomik etki yarattığını, böylece ekonominin gelirleri artırabildiğini, işsizliği ve yoksulluğu azaltabildiğini ortaya koymuştur.
*Effect of sports on economic development
ahmetakinmersin@gmail.com