Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Katılımcı Belediyecilik ve TADEKA

12 Haziran 2024 Çarşamba 16:27
Bedir Hasırcı
Yerel yönetimler, kamu yönetimi açısından vatandaşa en yakın birimlerdir. Belediyelerin güçlenmeye başladığı son yüzyılda demokratikleşmenin yolu yerelleşmeden geçmektedir. Halkın yönetime etkin katılımı demokratik yönetimin temel unsurudur. Belediyeler, demokrasinin hayata geçirilmesi ve toplumda kök salması için de en uygun kuruluşların başında gelmektedir.
 
Belediyelerin görevi yol, su, altyapı vb. hizmetleri sunmanın yanında kentin kültürel ve sosyo-ekonomik anlamda gelişimine de katkıda bulunmaktır. Belediyelerin kentin fiziksel hizmetleri sağlamanın yanında kültürel olarak da bazı işlevleri üstlenmesi kent bilincine büyük katkı sağlayacaktır. Kent bilincinin oluşturulmasının temel yolu da, kentin gerçek dinamikleri olan kentteki sivil toplum kuruluşlarının kent yönetimine katılımı ve karar alma süreçlerine etki etmesinden geçmektedir.
 
Karar alma süreçlerine kentteki tüm sivil toplum kuruluşlarının katıldığı ve projelerin ortak akıl ile üretildiği, şeffaf belediyecilik anlayışında vatandaşlarımız daha refah, daha huzurlu bir kentte yaşayacaktır. Halkın karar alma süreçlerine katılımının sağlanması, yerel kamu politikalarının halk tarafından sahiplenilmesini ve sürdürülebilirliğini sağlamaktadır.
 
Katılımcı belediyecilik denildiğinde Türkiye’de hiç şüphesiz akla ilk gelecek belediyelerden biri Mersin Büyükşehir Belediyesi’dir. Türkiye’de vatandaşların yerel karar alma sürecine katılımını teşvik etmek için kent konseyleri, belediye hizmetlerine gönüllü katılım, meclis toplantılarının canlı yayınlanması, e-belediye uygulamaları, referandum, meclis toplantılarına katılım gibi çeşitli mekanizmaların oluşturulduğu görülmektedir.  Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi bu mekanizmaların yanında Türkiye’de ilk kez ‘Kent Katılımı ve Sivil Toplum İle İlişkiler Şube Müdürlüğü’nü kurdu.
 
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan bu müdürlük, sivil toplum kuruşlarının her türlü talebinde onlarla direkt muhatap olan ve bu talepleri karşılayan bir misyona sahip. Bunun yanında sivil toplum kuruluşlarının kentteki alınacak kararlar ile ilgili görüş ve önerilerini sunmasını sağlıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer, sivil toplumun karar alma süreçlerine katılımını sağlamak için Türkiye'de tek örneği olan iki önemli kurulun kurulmasını sağladı. Tüm Mersin’i kapsayan ‘Mersin’e Değer Katanlar’ (MEDEKA) Kurulu ve kadim bir kültüre sahip olan Tarsus için ‘Tarsus’a Değer Katanlar’ (TADEKA) Kurulu kuruldu.
 
Bu iki kurul da kurulduğundan bugüne birçok önemli etkinliğin ortaya çıkmasında pay sahibi oldu ve danışma kurulu görevi gördü. TADEKA’nın misyonundan ve ortaya konan değerli işlerden söz etmek isterim. TADEKA, kentte kültür, sanat, spor ve turizm manasında değer üretmiş ve bu anlamda çalışmalar yapan kent aydınlarının bir araya geldiği, kent kimliği ve kültürünün geliştirilmesi, kent belleğinin oluşturulması, kent genelinde yapılan etkinliklerde eşgüdümün sağlanması amacıyla kurulan gönüllü kurullardan oluşuyor. TADEKA içerisinde spordan müziğe, edebiyattan felsefeye, plastik sanatlardan fotoğraf ve sinemaya birçok alanda faaliyet gösteren kurullar var. Her kurul kendi içinde çeşitli zamanlarda toplantılar gerçekleştirerek kendi alanında projeler üretiyor ve bunu Kent Katılımı ve STK İle İlişkiler Şube Müdürlüğü’ne ileterek projelerin hayata geçmesini sağlıyor.
 
Bu projelerden en önemlisi hiç şüphesiz Uluslararası Tarsus Festivali. Her yıl Kasım ayının ilk haftasında düzenlenen, bu yıl üçüncüsü yapılacak olan bu festival, tamamıyla TADEKA’nın mutfağından çıkan bir etkinlik. Tarsus Festivali, kentin tanıtılması açısından çok önemli bir misyona sahip.
 
Mersin Büyükşehir Belediyesi, TADEKA için Eski Tarsus Evleri’nin olduğu civarda, St.Paul Kuyusu yanında bir bina tahsis etmiş durumda ve kurullar toplantılarını bu binada gerçekleştirmekteler. Binada kurul üyelerinin bir araya geldiği toplantı salonunun dışında söyleşilerin, film gösterimlerinin, müzik dinletilerinin ve sunumların yapıldığı büyük bir salon bulunuyor. Bina, eski bir Tarsus evi ve içine girdiğinizde huzur veren bir iç bahçesi var. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin böyle değerli bir binayı kente değer katan, sanatçı ve sporculara tahsis etmiş olması kent kültürünün geliştirilmesi açısından çok değerli.
 
Kültür ve sanatın gelişmesine katkıda bulunan, şeffaflığı ve katılımcılığı benimsemiş belediyecilik anlayışı çağdaş kentlerin kurulmasını sağlayacaktır. Vahap Başkan, bu anlamda Türkiye’de sembol isimlerden biri haline gelmiştir. Mersin Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimler açısından Türkiye’ye örnek olacak bir anlayış geliştirmiştir. Bu belediyecilik anlayışının tüm Türkiye’ye yayılmasını diliyorum.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • Engellenmeye Çalışılan Sosyal Belediyecilik8 Ağustos 2024 Perşembe 19:23
  • Katılımcı Belediyecilik ve TADEKA12 Haziran 2024 Çarşamba 16:27
  • Emeklinin Çilesi29 Mayıs 2024 Çarşamba 09:18
  • Siyasette ‘Yumuşama’ ve Yeni Anayasa23 Mayıs 2024 Perşembe 21:32
  • Tarsus Akdeniz ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1