
Ülkemizin tamamı deprem tehlikesine maruzdur. Bazı bölgelerde deprem riski çok fazla iken bazı bölgelerde bu risk daha azdır. 2018 yeni deprem yönetmeliğiyle birlikte ülkemizin deprem haritası güncellenmiştir. Bu haritaya göre İç Anadolu Bölgesinin bir bölümü, Akdeniz bölgesinin bir bölümü ,Güneydoğu Anadolu’nun bir kısmı deprem riski en az alabilecek yerler olarak göstermektedir. Yani ülkemizin en önemli gerçeği deprem ile birlikte yaşamaktır.
BÖLGEMİZDE DEPREM RİSKİ EN DÜŞÜK YERLER İÇİNDE…. AMA BU DEPREM OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEMELİ… BİZLER YAPILARIM IZIN DEPREME DAYANIKLI YAPILMASINI SAĞLADIĞIMIZ ZAMAN DEPREM ANINDA KORKMAMIZA GEREK OLMAYACAKTIR.
Ne yapacağız…yukarda ki bilgilerin fazla önemi de yok. Madem depremin olacağını biliyoruz. ne zaman olacağının nasıl olacağını konuşmaktan ziyade “depremi en az hasarla nasıl atlatırızı” konuşmamız gerekir. Bende bununla ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye çalışacağım.
Gerek ülkemizde gerek bölgemizde ruhsatsız olarak mühendislik hizmeti almadan yapılan yapı sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Neden böyle yapılar fazladır, bunun çok değişik sebepleri vardır. Ben dünü değil bugünü ve yarını konuşmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum, ama geçmişten dersler çıkarmamız gerektiğini de unutmamanın altını çizmek istiyorum. GENEL OLARAK 2000 YILINDAN SONRA YAPI DENETİMLİ OLARAK YAPILAN MÜHEENDİSLİK HİZMETİ ALARAK YAPILAN YAPILARDA DEPREM RİSKİ YOK DENECEK KADAR AZDIR…
NELER YAPABİLECEĞİMİZİ ŞÖYLECE ÖZETLEYEBİLİZ.
--------Yeni yapılacak binalar mutlaka deprem yönetmeliğine uygun olmalı ve kanunlarda öngörülen denetimler eksiksiz olarak yapılmalıdır. Eğer yapımız böyle ise fazla endişeye gerek yoktur. Asıl sorun ülkemizde 2000 yılından önce yapılan mühendislik hizmeti almamış ,denetimsiz yapılan ruhsatsız yapılardır. Bu tür yapılar maalesef ülkemizde çoğunluktadır.
--------Ailemizi, özellikle çocuklarımızı okulda ve evde deprem konusunda ,deprem esnasında ve sonrasında nasıl davranacağımız konusunda eğitmeliyiz. Deprem esnasında mutlaka soğukkanlı olmamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.
----"Evimizin sağlamlığından emin olmalıyız. Depreme karşı alınacak hayati önlemlerin başında, oturulan evlerdeki sağlamlığın tespiti gelmektedir.
----Evlerimizin yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve Yapı Kullanma İzin Belgesi'nin (iskan ruhsatı) bulunduğu teyit edilmelidir.
------Binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarına etki edebilecek bir değişiklik yapılıp yapılmadığı soruşturulmalı eğer böyle bir durum varsa mutlaka ilgili idareye bildirilmelidir .
-------Evlerimizin bulunduğu binanın depreme dirençli olup olmadığından emin değilsek, yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırmalıyız. Testler sonucunda, binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa bir an önce binalarıımızı depreme karşı güçlendirilmeliyiz. Buda mümkün olmuyorsa binamızın kentsel dönüşüm kapsamına alınması için ilgili idarelere başvurmalıyız.
NETİCE OLARAK DİYORUM Kİ….
DEPREM ÖLDÜRMEZ….MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ ….DENETİMSİZ YAPILAR ÖLDÜRÜR…
OYSA Kİ YAŞAMAK GÜZEL DEĞİL Mİ?
YÖNETİCİLERİMİZ---MÜHENDİSLERİMİZ -----HALKIMIZ….
HAYDİ HEP BİRLİKTE GEREĞİNİ YAPARAK DEPREME MEYDAN OKUYALIM.