Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Hukukun Üstünlüğü

11 Ağustos 2024 Pazar 15:27
Ahmet Akın
Hukukun üstünlüğü, devletin kendisi de dahil olmak üzere tüm kişilerin, kurumların ve tüzel kişilerin, kamu ve özel, kamusal olarak ilan edilen, eşit şekilde uygulanan ve bağımsız olarak karara bağlanan ve uluslararası insan hakları normları ve standartlarıyla tutarlı yasalara karşı sorumlu olduğu bir yönetimdir. Hukukun üstünlüğü, hukuk önünde eşitlik, hukuka karşı hesap verebilirlik, hukukun uygulanmasında adalet, güçler ayrılığı, karar alma sürecine katılım, hukuki kesinlik, keyfilikten kaçınma ve usul ve yasal şeffaflık ilkelerine uyulmasını sağlayacak önlemler gerektirir.
 
İnsanları adalet sistemlerinin merkezine koyacak olan Hukukun Üstünlüğü, uluslararası barış ve güvenlik ile siyasi istikrar için; ekonomik ve sosyal ilerleme ve kalkınmayı sağlamak için; ve insanların haklarını ve temel özgürlüklerini korumak için temeldir. İnsanların kamu hizmetlerine erişimi, yolsuzluğun önlenmesi, güç kötüye kullanımının engellenmesi ve insanlar ile devlet arasında toplumsal sözleşmenin kurulması için temeldir. Hukukun üstünlüğü ve kalkınma güçlü bir şekilde birbirine bağlıdır. Hukukun üstünlüğü, insani ve insan hakları gündemlerinin temel bir unsurudur.
 
Hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, güç kullanımı da dahil olmak üzere uluslararası hukuk normlarına saygı gösterilmesini ve devletlerin nüfuslarını soykırımdan, insanlığa karşı suçlardan, etnik temizlikten ve savaş suçlarından koruma konusundaki birincil sorumluluğunun tanınmasını içerir. Hukukun üstünlüğü konuları; nefret söyleminin ve şiddete teşvikin yaygınlaşması, radikalizmin/şiddet içeren aşırılığın önlenmesi, iklim değişikliği ve çevrenin insanların güvenliği ve geçim kaynakları üzerindeki etkisi, yapay zeka ve siber suçun karmaşıklıkları gibi ortaya çıkan ve kritik konuları kapsamaktadır.
 
Hukukun üstünlüğü ilkesi uyarınca, tüm kamu güçleri her zaman yasanın koyduğu sınırlamalar dahilinde hareket etmelidir. Hukukun üstünlüğü kavramı, şeffaf, hesap verebilir, demokratik ve çoğulcu bir yasa yapma sürecini, bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından adalete erişim de dahil olmak üzere etkili yargısal korumayı ve güçler ayrılığını içerir. Hukukun üstünlüğü, herkesin yasa altında eşit korumaya sahip olmasını gerektirir ve hükümetlerin keyfi güç kullanmasını önler. Temel siyasi ve medeni hakların yanı sıra medeni özgürlüklerin korunmasını ve desteklenmesini sağlar.
 
Güçlü bir hukukun üstünlüğü kültürü, demokrasiler için temel öneme sahiptir ve yolsuzlukla mücadelede , akademik ve medya özgürlüğünün korunmasında ve insan haklarının geliştirilmesinde merkezi bir rol oynar. Hukukun üstünlüğü, tüm vatandaşların kanun önünde eşitliğini destekleyen, keyfi olmayan bir yönetim biçimini güvence altına alan ve daha genel olarak gücün keyfi kullanımını önleyen mekanizma, süreç, kurum, uygulama veya normdur. Keyfilik, despotizmin, otoriterliğin ve totaliterliğin çeşitli biçimlerinin tipik bir örneğidir. Despotik hükümetler, iktidar yapısının tepesindeki varlığın (kral, cunta veya parti komitesi gibi) istediği zaman kanunların kısıtlaması olmaksızın hareket etme kapasitesine sahip olduğu oldukça kurumsallaşmış yönetim biçimlerini bile içerir.
 
Genel olarak hukukun üstünlüğü, yasaların yaratılmasının, uygulanmasının ve hukuk kuralları arasındaki ilişkilerin hukuken düzenlendiğini, dolayısıyla hiç kimsenin -en üst düzey görevliler de dahil- hukukun üstünde olmadığını ima eder. Tipik bir hukukun üstünlüğü devleti, hukuk görevlilerini bağımsızlıklarını tehdit eden siyasi veya başka türlü müdahalelerden koruyan bazı araçları kurumsallaştıracaktır. Buna göre, yargının devletin diğer organlarından kurumsal olarak ayrılmasının genellikle hukukun üstünlüğüne sahip devletlerin önemli bir özelliği olduğu düşünülmektedir.
ahmetakinmersin@gmail.com

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
  • Vücut Dili, Vücut Hareketleri ve Jestler Aracılığıyla Sözsüz İletişim Kurma Sürecidir13 Eylül 2024 Cuma 17:01
  • Algı Yönetimi6 Eylül 2024 Cuma 16:56
  • Bilişsel Eğitim31 Ağustos 2024 Cumartesi 16:32
  • Gezegenemizi Kurtarmak İstiyorsak Daha Sürdürülebilir Bir Geleceğe Geçiş Kaçınılmazdır24 Ağustos 2024 Cumartesi 18:17
  • Instagram İş Dünyası İçin Neden Bu Kadar Önemli17 Ağustos 2024 Cumartesi 13:37
  • Hukukun Üstünlüğü11 Ağustos 2024 Pazar 15:27
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Mesleğinde Yeni Trendler4 Ağustos 2024 Pazar 15:30
  • Üretim Sektöründeki Yükseliş, Endüstrinin Büyümesinin Cesaret Verici Bir İşaretidir29 Temmuz 2024 Pazartesi 13:39
  • Var olmak mı istiyorsunuz yoksa yaşamak mı?22 Temmuz 2024 Pazartesi 12:26
  • Sosyal Medyanın Avantajları ve Dezavantajları13 Temmuz 2024 Cumartesi 11:25
  • Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Basit Bir Değişim Değildir6 Temmuz 2024 Cumartesi 13:48
  • Kayıt Dışı Ekonomi Ekonomik Kalkınma Sürecinin Merkezinde Yer Almaktadır1 Temmuz 2024 Pazartesi 10:32
  • Sosyal Medya Turizm Sektörü İçin En Önemli Pazarlama Kanallarından Biridir27 Haziran 2024 Perşembe 10:57
  • Kayıt Dışı Ekonomi Ekonomik Kalkınma Sürecinin Merkezinde Yer Almaktadır15 Haziran 2024 Cumartesi 09:43
  • Lojistik Sektörü Sıkı Rekabetiyle Biliniyor14 Haziran 2024 Cuma 07:26
  • Belediyelerin İklim ve Çevreyi Koruma Görevi1 Haziran 2024 Cumartesi 18:31
  • Dağcılık İrade Geliştirmenin Mükemmel Bir Yoludur25 Mayıs 2024 Cumartesi 17:22
  • Geleceğin Meslekleri Geleceğin Teknolojilerinin İçinde18 Mayıs 2024 Cumartesi 23:53
  • Nesnelerin interneti (ıot) nedir? 14 Mayıs 2024 Salı 15:17
  • İhracat, Yerel Bir İşletmeyi Büyütmenin Harika Bir Yolu Olabilir5 Mayıs 2024 Pazar 13:25
  • Tarsus Akdeniz ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): -1