Türkiye’de çiftçilerin isyan sesleri her noktada yükselmeye devam ediyor. Bursa, Balıkesir, Malatya, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve daha pekçok noktada üreticiler “tükendik, sürekli zarar ediyoruz” diye haykırıyorlar.
Mazottan gübreye, işçi giderlerinden ilaca, fideden tohuma tüm girdi maliyetlerinin kat kat arttığı bir dönemde gerektiği şekilde devlet desteği alamayan çiftçiler, ürünün para etmemesinden ve emeklerinin karşılığını alamadıklarından dolayı sokağa dökülmüş vaziyette.
Tarım sektöründe karşılıksız çekler, tahsil edilemeyen alacakları, banka faiz oranlarının astronomik rakamlara ulaşması, isyan sesinin daha fazla yükselmesine neden oluyor.
Tüccar tarafından tarlada 2.5-3 TL’ye fiyat verilen domates tezgahta 25-30 TL’ye satılıyor.
Tarlada yok parası teklif edilen soğan, patates, marketlerde 10 liraya, 15 liraya satılıyor.
Havasıyla suyuyla, toprağıyla insanıyla tarımın ve çiftçiliğin her türlüsünün rahatlıkla yapılabildiği Türkiye’de yapılan hatalı politikalar, iş bilmezlik ve planlama hatalarından dolayı çiftçiler “bitiyoruz” diye bağırmaya başladı!
* * *
Tabi bu sesi iyi dinlemek ve belki de ileri de silahtan daha önemli olacak “gıda” konusunda AKP iktidarının daha dikkatli davranması gerekirken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üretici eylemlerinin sorumlusu olarak yine CHP’yi suçladı!
Yumaklı, “Bu eylemleri –biz bunu siyasi kazanca çevirelim- diyerek CHP milletvekilleri organize ediyor!.. Amaçları sorunu çözmek değil, büyütmek!” ifadelerini kullandı.
İlgili Bakan tarafından yapılan bu açıklama, gerçeklerle bağın koptuğunu görmeye yetecektir.
Çiftçinin sorun ve beklentilerine kulak verip, “ne gerekiyorsa yapacağız” demek yerine, tüm suçu siyasi rakiplerinin üzerine atma gayreti, kusura bakmasınlar ama “Biz bu işi beceremedik, hiç olmazsa suçu başkasının üzerine atayım, bir nebzede olsa zaman kazanıp, bize inanan birkaç kişiyi daha oyalayalım’dan başka bir anlam taşımamaktadır!...
* * *
Türkiye’nin dört bir tarafında üreticiler ses yükseltirken, Tarsus’ta da derinden derine sektörde sorunlar yumağı oluşmuş durumda. Geçtiğimiz günlerde gazetemize özel açıklamalarda bulunan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, birçok üreticinin bu yıl ekim yapamayacak duruma geldiğini söyledi.
Tarım sektörü değim yerinde ise kan ağlıyor!
Bu şekilde devam etmesi durumunda gıda da dışarıya bağımlılığımız daha da artacak.
Ülkenin gerçeklerini sümenaltı yapmak yerine şapkayı önümüze koyup iyice düşünmemiz gerekiyor.
,yoksa bu sorun tüm ülke insanına daha pahalıya mal olacak!