TARSUS Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan Uygulamalı Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kursu'nu bitiren kursiyerlere sertifikaları düzenlenen bir etkinlikle verildi.
Tarsus’un Beylice köyü eski okul binasında düzenlenen sertifika törenine AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, Şube Müdürü Ahmet Karagöz, Tarsus Gençlik ve Spor Müdürü Murat Tarsuslu, TKDK Mersin İl Koordinatörü Veli Akın, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Ambaroğlu, İŞKUR Müdürü Mehmet Ali Çekerbiçer, muhtar ve köylüler ile kursiyerler katıldı.
Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, 24 kursiyere sertifika verme töreninde yaptığı konuşmada, son yıllarda binlerce çiftçi ailesinin geçim kaynağı haline gelen mantar üreticiliğinin her yıl daha da geliştiğini belirterek, besin değeri açısından mantarların, demir, bakır, magnezyum ve potasyum gibi çeşitli mineraller, B, C ve D vitaminleri içerdiğini söyledi.
Türkiye’de özellikle büyük kentlerde tüketimi hızla artan kültür mantarının, çiftçi ve köylüler için yeni fırsat kapısı olduğunu, binlerce çiftçi ailesinin geçim kaynağı haline gelen mantar üreticiliğinin, her yıl daha da gelişmekte olduğunu vurgulayan Milletvekili Uzun, Türkiye’de kültür mantarı üretiminin Akdeniz, Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yaygın olarak yapıldığını Mersin bölgesinde de kültür mantarı üretimini ciddi oranda artması için gayret gösterdiklerini kaydetti.
Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir ise konuşmasında Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her alanda eğitim desteği vermekte olduklarını belirterek, “Bölgemiz tarım bölgesidir. Tükettiğimiz gıdaların sofralarımıza sağlıklı bir şekilde gelmesi için birlik ve beraberlik içinde görevimizi yapıyoruz. Bunun içinde sağlıklı bir nesil yetiştirilmesi için çalışıyoruz. Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimizin, çocuklarımızın geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları için çalışıyoruz. Sağlıklı bir nesil yetiştirilmesine bu tür kursların ciddi bir katkısı bulunmaktadır. Sağlıklı nesiller için sağlıklı beslenme de çok önemlidir” dedi.
Merkezi Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Ambaroğlu, merkez olarak ekibiyle birlikte köyleri gezerek atıl pozisyondaki tarım alanlarını belirlediklerini, tespitlerinde atıl tavuk çiftliklerini gördüklerini belirterek, “Köy muhtarıyla temasa geçerek buralarda mantar yetiştiriciliği yapılabileceği fikri oluştu. İlk olarak Beylice köyünde mantar yetiştiriciliği kursu açtık ve 192 saat süreli kursumuzu 24 kursiyer başarıyla tamamlamıştır. Kurs boyunca Ziraat Mühendisimiz köylülerle 5 hafta boyunca günde 8 saat birlikte oldu. Bundan sonraki süreçte köylülerimiz aldıkları eğitimle atıl alanları birer üretim tesisi haline getirirler inşallah” dedi.
TKDK Mersin İl Koordinatörü Veli Akın ise konuşmasında, kurum olarak mantarcılığı desteklemekte olduklarını ve 500 bin avroya kadar yüzde 50 hibe desteği verdiklerini belirterek, mantara ciddi bir talep olduğunu söyledi.