Mersin, Tarsus ve Bölgedeki gündem, ekonomi, son dakika, spor ve yaşam dünyasındaki önemli gelişmelerden anında haberdar olmak ister misiniz?

:

:

:

Mersin Büyükşehir İle Yerelden Kalkınan Bir Turizm Mümkün

Güncel
Tarih: 29 Nisan 2026 Çarşamba 11:27
Mersin Büyükşehir İle Yerelden Kalkınan Bir Turizm Mümkün
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt
MERSİN TURİZMİ İÇİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ATAK
 
İçinde barındırdığı birbirinden farklı kültürleri, eşsiz doğası, keşfedilmeyi bekleyen tarihi ile Mersin’de bir turizm atağına hazırlanan Mersin Büyükşehir Belediyesi; gastronomisi, doğası, tarihi ve kültürü ile öne çıkan noktalarda turizm farkındalığını artırmak, yerel halkın turizm faaliyetlerine katılımını sağlamak ve yerel turizm kapasitesini geliştirmek amacıyla eğitim programı düzenledi. Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Turizm ve Tanıtım Şube Müdürlüğü tarafından yapılan eğitimler; Hamzabeyli, Uzuncaburç, Melemez ve Çömelek mahallelerinde gerçekleştirildi.
 
Coğrafi özelliklerine bağlı olarak niş ve organik ürünleri öne çıkan mahalleleri önceleyen Büyükşehir ekipleri; kırsal turizm farkındalığı, yerel turizm potansiyelinin geliştirilmesi, yerel ürünlerin turizme kazandırılması ve markalaşması, ziyaretçi karşılama ve misafir memnuniyeti, hizmet standartları, sürdürülebilir turizm uygulamaları, ev pansiyonculuğu, hijyen, konaklama hizmet standartları, el sanatları ve yerel üretimin pazarlanması, satış teknikleri, paketleme, etiketleme ve fiyatlandırma, tanıtım yöntemleri, kültürel ve doğal değerlerin korunarak turizme entegrasyonu, kadınlar ve gençlerin sürece katılımı ile iletişim ve temsil becerilerinin geliştirilmesi konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verdi. Turizme dair her detay, alanında uzman olan turizm acentası sahibi, destinasyon uzmanı ve danışmanı Erdal Çeri tarafından anlatıldı.
 
Büyükşehir olarak Örnek Köy ve Arkeoköy projelerinin hayata geçirildiği noktalarda turizm çalışmaları yaptıklarını söyleyen Turizm Tanıtım Şube Müdürü Eylem Eren, “Bir süredir 4 tane Örnek Köy çalışması yürütüyoruz. Örnek Köy çalışmaları yaparken turizm farkındalığının artması, bölgede oluşacak turizm hareketliliğinin halk tarafından kabul edilebilirliğinin sağlanması açısından bir dizi eğitim planlaması yaptık. İlkini Melemez Köyü’nde başlattık. Ardından Kan Portakalı ile öne çıkan Hamzabeyli, Jeoköy Çömelek ve Arkeoköy projelerimizi gerçekleştirdiğimiz Uzuncaburç’ta bu eğitimleri gerçekleştirdik” dedi.
 
Turizme elverişli noktalarda bu çalışmaları yaptıklarını söyleyen Eren, “Amacımız; bölge halkının turizme doğrudan ya da dolaylı bir katılımı varsa, bununla alakalı bir farkındalık oluşturmak. Hizmet sektörüne veya üretime dahil olacaksa, onunla ilgili bilmesi gereken ne varsa öğrenmesini sağlamak” sözlerine yer verdi. Turizm farkındalığını artırmak için seçilen bölgelerin niş ürünlerini, doğal güzelliklerini veya tarihini öne çıkarmak için eğitimlerin çok kıymetli olduğunu söyleyen Eren, her bölgenin kendine ait özellikleriyle turizme yatkınlıklarını anlattı. Kentin paydaşları ile ortak hareket ederek her bölgenin ihtiyacına uygun hareket ettiklerinin altını çizen Eren, çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.
 
Mersin’i karış karış gezerek bildiklerini yerel halk ile paylaşan turizm acentası sahibi, destinasyon uzmanı ve danışmanı Erdal Çeri, kırsalda turizm farkındalığı konusunda yaptığı eğitimlerde gözlemlerini aktardı. Mersin’in turizm için iyi bir altyapısı olduğunu söyleyen Çeri, “Mersin aslında bilinen, ama bir o kadar da bilinmeyen bir yer. Biz köylerde, antik kentlerde, sahillerde, otellerde ve birçok yerde vereceğimiz eğitim sonucunda, bir ürünü nasıl geliştireceğimize dair altyapıyı oluşturmaya çalıştık. Ben inanıyorum ki, kısa vadede kamunun da çabalarıyla Mersin doğru bir destinasyon haline gelecek ve turistlerin, özellikle de deneyim turistlerinin gelip görmek isteyeceği bir yer olacak” diye konuştu.
 
Yerel halkın bu destinasyona hazır olduğunu ifade eden Çeri, “Ellerinde turiste sunabilecekleri şeyler var. Bir kısmını da buna alıştırmak gerekiyor. Eğitimlere devam etmek, altyapıda ve pazarlamada onlara destek olmak lazım. Turizmin, bacasız bir sanayi olarak birçok kişiye gelir kaynağı olacağını anlatmamız gerekir” ifadelerini kullandı. Mersin’i merak edenlere seslenen Çeri, “Burası sadece deniz ve güneşi olan bir yer değil. Çok farklı ürünlerin, çok farklı görülecek yerlerin, doğanın, tarihin, Kilikya gibi anlatılabilecek geçmiş tarihin yanında, aynı zamanda o günden bugüne gelen Yörük, Türkmen hatta Girit kültürünün bulunabileceği farklı kombinasyonların, mozaiğin çok rahat görünebileceği bir yer. Onun için gelip burada bir şekilde bunu yaşayıp deneyimlemelerini isterim” dedi.
 
Bilinen 3 bin yıllık geçmişi ve eşsiz kalıntılarıyla tarih severlerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan birisi olan Uzuncaburç Mahalle Muhtarı Haluk Ünal, Uzuncaburç için ‘Tarihin cenneti’ tabirini kullandı. Eğitimler sayesinde turizmi daha da canlandıracaklarını söyleyen Muhtar Ünal, “Görmeyenleri buraya bekleriz, duyanlar duymayanlara söylesin. Burası, herkesin görmesini istediğimiz tarihi bir kentimiz. Mersin Büyükşehir Belediyemize, özellikle Vahap Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bizim köyümüzü Arkeoköy ilan etti. Çalışmalar da yoğun bir şekilde devam ediyor” diyerek, emek veren herkese teşekkür etti.

 
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Akdeniz Gazetesi ©1994 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): -1